Harta mondiala a razboaielor posibile in 2012

Harta mondiala a razboaielor posibile in 2012

Aviation Week Defense Technology International publica o harta cu toate conflictele care au loc in prezent, dar si cu cele probabile in 2012.

Lumea nu pare un loc prea primitor in acest moment. Iata situatia conflictelor prezente si posibile, in viziunea specialistilor unei companii de aviatie din SUA.
Orientul Mijlociu
Cel mai mare conflict este, fara indoiala, in Iran, unde tensiunile cresc de la o zi la alta. Interceptarea dronelor spion, cercetatori din domeniul nuclear asasinati, bombardamente, dezvoltare nucleara—lucruri care nu suna deloc pasnic in aceasta parte a lumii. In Liban si Fasia Gaza situatia continua sa fie la fel de ani in sir, in timp ce oamenii se lupta cu guvernele lor in Siria si Yemen.

Asia de Sud si Centrala
Afganistan este cel mai instabil punct in aceasta zona, din motive evidente. In afara de cunoscutele conflicte intre talibani, mai sunt si cele de la granita dintre India si Pakistan sau India si China, cu insurgenti in Nepal, Kashmir si Pakistan.
Europa de Est
In Kosovo, conflictele etnice sunt ca un butoi cu pulbere si bineintele Rusia mentine aceeasi tensiune in tarile vecine, incurajand zonele „enclava”, precum si intruziunea armatelor sale peste granitele teritoriilor asa-zis independente.
Africa
In nord, schimbarea regimului din doua mari state, Libia si Egipt, va duce spre alte probleme, deocamdata nestiute. Somalia ramane cea mai mare zona de conflict din regiune, urmata de Uganda. Si bineinteles, piratii somalezi care-si vaneaza linistiti prada in timp ce jumatate dintre navele lumii incearca sa-i vaneze la randu-le.
Asia de Est si Oceania
Un singur cuvant: Coreea. A avut loc o schimbare a dictatorului in Nord, iar Sudul isi mentine suspiciunile despre statul vecin, ca de obicei. In Stramtoarea Malacca (ce leaga Oceanul Pacific de cel Indian) pirateria este un fenomen acutizat.
Americile
Droguri si narco-terorism pe continentul american, de la nord la sud. Lucrurile s-au mai calmat intre Venezuela si Columbia, dar cea din urma arte inca mari probleme cu terorismul.
Intre timp, problema hackerilor si pirateria cibernetica se raspandesc in toata lumea.
AVIATION WEEK este o publicatie a McGraw-Hill Companies din SUA si este considerata cea mai ampla sursa de informatii si multimedia cu subiecte din industria aviatica si de aparare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *