Prefectura a stopat un dezastru ecologic pe paraul Neagra din Brosteni

Prefectura a stopat un dezastru ecologic pe paraul Neagra din Brosteni

Prefectura Suceava a reusit sa stopeze un dezastru ecologic pe paraul Neagra din Brosteni, acolo unde firma Energy BV SRL, cu sediul in acest oras, intentiona sa construiasca doua microhidrocentrale. Aceasta dupa ce Tribunalul Suceava a aprobat actiunea in instanta initiata de Prefectura prin care aceasta institutie solicita anularea unei hotarari a Consiliului Local Brosteni, prin care se aproba incheierea unui contract de asociere in vederea efectuarii unor investitii pentru realizarea unor microhidrocentrale pe paraul Neagra. De precizat ca in situatia in care aceste microhidrocentrale ar fi fost construite, exista riscul distrugerii ecosistemului si disparitiei unor specii de pesti, cum ar fi lostrita sau lipanul. Si daca realizarea acestor investitii ar fi insemnat un dezastru pentru mediul inconjurator, singurii care ar fi avut de castigat ar fi fost cei de la SC Energy BV SRL Brosteni, care ar fi incasat cateva milioane de euro prin certificatele verzi rezultate din exploatarea paraului Neagra.
Afacerea care era pe punctul sa distruga paraul Neagra a pornit inca din luna aprilie 2010, cand in Consiliul Local Brosteni a fost supus aprobarii proiectul de hotarare privind incheierea unui contract de asociere in participatiune intre primaria acestui oras si firma Energy BV SRL Brosteni in vederea efectuarii unor investitii in constructia de microhidrocentrale.

Prefectul judetului Suceava, Sorin Popescu, ne-a declarat ca in luna septembrie 2011, la Prefectura a fost inregistrata o petitie prin care a fost sesizat cu privire la constructia unor microhidrocentrale private pe acest parau. In urma verificarilor efectuate la cererea prefectului, s-a constatat faptul ca in sedinta de Consiliu Local din luna aprilie 2010 respectivul proiect de hotarare a fost supus discutiei, insa nu a fost aprobat deoarece „a ramas in evidenta, pentru a fi discutat intr-o viitoare sedinta”.
„In aceste conditii, Hotararea Consiliului Local Brosteni cu privire la incheierea contractului de asociere pentru constructia microhidrocentralelor este ilegala, in conditiile in care nu a fost supusa aprobarii Consiliului Local”, a explicat Sorin Popescu.
Mai mult, tot in urma verificarilor efectuate de specialistii Prefecturii s-a constatat faptul ca ulterior, in sedinta din luna iunie 2010, Consiliul Local Brosteni a respins proiectul de hotarare pentru aprobarea contractului de asociere dintre primarie si firma Energy BV SRL Brosteni. Sorin Popescu a mai spus ca in urma controlului s-a stabilit ca secretarul primariei Brosteni a informat in mod eronat Prefectura Suceava cu privire la existenta cvorumului necesar in Consiliul Local pentru adoptarea acelei hotarari.
Prefectul judetului Suceava ne-a declarat ca in urma prezentarii tuturor acestor probe, instantele sucevene au aprobat cererea Prefecturii si au dispus anularea hotararii prin care s-a aprobat asocierea dintre primaria Brosteni si SC Energy BV SRL. Odata cu luarea acestei decizii devin nule de drept si celelalte documente emise in baza acestei hotarari, respectiv certificatul de urbanism si autorizatia de constructie, acte pe care primarul din Brosteni, Stelian Chirila, le-a emis pentru firma Energy BV SRL. Avand aceste documente, firma din Brosteni a inceput deja lucrarile, distrugand pe o portiune de circa 200 de metri albia paraului Neagra.

Pe paraul Neagra ar fi trebuit sa se construiasca in total sase microhidrocentrale

Primarul orasului Brosteni, Stelian Chirila, a declarat recent pentru Monitorul de Suceava ca in baza hotararii, despre care spune ca a fost adoptata Consiliu Local, au fost organizate licitatiile pentru atribuirea terenurilor pe care ar fi urmat sa se construiasca microhidrocentralele. El a explicat ca pe langa SC Energy BV, la licitatie a mai participat si firma Tabita Tour din Bistrita. Cele doua firme ar fi trebuit sa construiasca nu mai putin de sase microhidrocentrale, cu o capacitate totala de circa 3 MWh. Lucrarile au fost incepute doar de firma Energy BV SRL, investitiile fiind oprite in momentul de fata. Stelian Chirila sustine ca pentru cei 49 de ani cat dureaza contractul, primaria Brosteni ar fi trebuit sa incaseze aproximativ 1,6 milioane de euro, plus 120.000 de euro din emiterea autorizatiilor de constructie. Cu toate acestea, unii consilieri locali din Brosteni contesta aceste sume, sustinand ca primaria trebuia sa puna la dispozitia celor doua firme o suprafata de trei hectare de teren si obtinea doar 1% din beneficii. Diferenta de 99% din beneficiile obtinute ar fi urmat sa ajunga la investitori, la care se adauga si banii din certificatele verzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *