Harta riscului nuclear

Harta riscului nuclear

Un jurnalist de la revista Nature a realizat o harta a centralelor nucleare pe care sunt evidentiate datele demografice ale fiecarei zone in parte.

Cat de feriti suntem de un potential dezastru nuclear? Este probabil una dintre intrebarile pe care oamenii din toate colturile lumii si le pun dupa Fukushima. O analiza realizata cu ajutorul Google Earth de Declan Butler, jurnalist la revista Nature si CIESIN (Center for International Earth Science Information Network) din cadrul Columbia University, a incercat sa raspunda la aceasta intrebare, printr-o harta a 211 centrale nucleare, insotita de datele demografice ale fiecarei arii in parte, scrie stiintasitehnica.com.

Pe harta tridimensionala, consultabila direct pe site-ul revistei Nature, bulinele verzi reprezinta centralele in apropierea carora locuieste cel mai mic numar de persoane, adica mai putin de jumatate de milion de locuitori pe o raza de 75 km. Bulinele rosii insa reprezinta zonele cele mai populate, indicand o populatie de peste 20 milioane de locuitori.

„Siguranta reactoarelor trebuie evaluata tinand cont de amplasarea acestora, iar densitatea populatiei in jurul centralelor reprezinta un factor important in evaluarea riscurilor si cuantificarea potentialelor pagube”, a precizat Laurent Stricker, inginer nuclear si presedinte al World Association of Nuclear Operators (WANO).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *