Harta speciilor de pasari pe cale de disparitie va fi realizata de Centrul National de Dezvoltare Durabila

Harta speciilor de p?s?ri pe cale de dispari?ie va fi realizat? de Centrul Na?ional de Dezvoltare Durabil?
Harta speciilor de pasari pe cale de disparitie va fi realizata de Centrul National de Dezvoltare Durabila
Harta speciilor de pasari pe cale de disparitie va fi realizata de Centrul National de Dezvoltare Durabila

Prin acelasi proiect va fi realizat si primului raport periodic al Romaniei privind starea de conservarea a speciilor de pasari de interes comunitar, care va fi transmis Comisiei Europene pana la finalul anului 2013

Pasarile de importanta comunitara sunt protejate in Romania prin 148 de situri de protectie avifaunistica in cadrul retelei Natura 2000.

„Dezvoltarea economica necontrolata, activitatile turistice, vanatoarea si silvicultura nereglementate au avut deja un impact negativ asupra unor specii intre care cormoranul pitic, egreta mica sau lopatarul“, explica Roxana Mazilu, din cadrul Centrului de Dezvoltare Durabila.

In acest context, proiectul ”Sistemul national de gestiune si monitorizare a speciilor de pasari din Romania in baza articolului 12 din Directiva Pasari” (lansat in aceasta saptamana) este important pentru cunoasterea starii actuale a populatiilor de pasari salbatice si pentru imbunatatirea activitatilor de management, monitorizare, conservare si pentru diseminarea informatiilor la nivel national.

In urma activitatii de monitorizare vor rezulta o baza de date, harti cu distributia speciilor de pasari, masuri de conservare pentru speciile aflate in declin si primul raport national pe Directiva Pasari.

In vederea informarii publicului tinta si a prezentarii rezultatelor monitorizarii vor fi organizate in Bucuresti doua conferinte nationale, una pentru comunitatea stiintifica si alta pentru factorii de decizie. In cadrul celor doua evenimente vor fi distribuite publicatiile realizate in cadrul proiectului: Atlasul pasarilor de interes comunitar din Romania (lucrare grafica si editoriala care va contine descrierea fiecarei specii de pasari de interes comunitar, harti, fotografii, dvd cu sunetele pasarilor cantatoare) si Tool-kit-ul pentru monitorizarea speciilor de pasari de interes comunitar (care va cuprinde „Ghidul standard de monitorizare”). Proiectul va fi finalizat la inceputul lunii februarie 2015.

Cazul vulturului codalb ucis cu un derivat al Furadan-ului

In Romania mai exista aproximativ 30 de perechi de vulturi codalbi, specie protejata la nivel intrenational. Exemplarele sunt monitorizate atent de catre autoritatile din Romania, care le urmaresc prin satelit, printr-un proiect cu finantare europeana.

In martie 2013, localnicii din Tatanir au alertat autoritatile dupa ce au gasit, pe un camp, mai multe animale moarte, printre care si un codalb. Specialistii din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Tulcea au ajuns la Tatanir, unde au examinat cadavrele si au preluat probe pentru analize. In laboratorul de la Tulcea au fost facute analizele pentru rabie, iar pentru un examen amanuntit (toxicologic), probele au fost trimise la Bucuresti.

„Este vorba despre o intoxicare cu o substanta numita carbofuran, derivat al cunoscutei substante furadan. Animalele au murit otravite, ceea ce banuiam si noi dupa culoarea animalului de sacrificiu (rosu aprins). Animalul sacrificat a fost un miel proaspat patat cu aceasta substanta“, a explicat directorul DSVSA Tulcea, Mitica Tuchila.

Teorie: pentru a combate daunatorii, oamenii locului folosesc un animal de sacrificiu (in cazul acesta miel), pe care il omoara si il lasa pe camp, acoperit de substata otravitoare. Sacalii vin si se infrupta din animalul de sacrificiu si mort, astfel, otraviti. Din acelasi animal de sacrificiu a mancat, insa, si un vultur codalb.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *