CE vrea sa ajute Romania dupa dezastrele cauzate de inundatii si seceta

CE vrea sa ajute Romania dupa dezastrele cauzate de inundatii si seceta
CE vrea sa ajute Romania dupa dezastrele cauzate de inundatii si seceta

Comisarul UE pentru politica regionala, Johannes Hahn, a anuntat o propunere a Comisiei Europene de a aloca peste 2,4 milioane de euro Romaniei ca ajutor pentru acoperirea costului daunelor produse de seceta si de incendiile de paduri din vara anului 2012.

Peste 360 de milioane de euro va primi si Germania ca urmare a inundatiilor grave suferite de aceasta la sfarsitul primaverii, in lunile mai si iunie ale acestui an.

Tarile invecinate, Austria si Republica Ceha, care au suferit daune mai mici ca rezultat direct al inundatiilor, vor beneficia de 21,6, respectiv 15,9 milioane de euro.

Sprijinul financiar, oferit din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, nu a fost inca aprobat de Parlamentul European si de Consiliu.

Daca va primi aprobarea acestora, sprijinul va ajuta la acoperirea costurilor de urgenta suportate de autoritatile publice din aceste patru state membre in urma dezastrelor. Pentru a raspunde la situatia de urgenta, in special, fondurile alocate vor contribui la refacerea infrastructurii si a serviciilor esentiale, la rambursarea finantarii operatiunilor de urgenta si de salvare, precum si la acoperirea unei parti din costurile pentru curatarea regiunilor afectate de dezastrele naturale, inclusiv a zonelor naturale.

Comisarul Hahn, care este responsabil de supravegherea fondului si care a semnat propunerea prezentata joi, 3 octombrie, a declarat: „Aceasta decizie arata modul in care Europa poate ajuta tarile si regiunile din interiorul ei sa isi revina in urma unor dezastre naturale. Fondul de solidaritate al Uniunii Europene este menit sa ofere sprijin tarilor atunci cand au nevoie mare de ajutor, pentru ca acestea sa isi redobandeasca stabilitatea economica in urma unor dezastre naturale. Valoarea sprijinului propus va permite Germaniei, Austriei, Republicii Cehe si Romaniei sa isi revina, dar si sa ofere conditii de viata normale cetatenilor din regiunile afectate.”

Janusz Lewandowski, comisarul UE responsabil pentru programare financiara si buget, a declarat: „In luna iulie a anului trecut, am promis oamenilor din zonele afectate de inundatii ca bugetul UE le va veni in ajutor cat mai rapid si mai eficient posibil. Astazi ne indeplinim aceasta promisiune: propunem modificarea bugetului UE pentru anul 2013 pentru a oferi ajutor, iar eu voi face tot posibilul pentru ca statele membre si Parlamentul European sa aprobe rapid propunerea noastra.”

In mai si iunie 2013, o mare parte din Europa Centrala a fost afectata de inundatii de proportii, care au provocat daune in multe domenii: locuinte, infrastructura si servicii. Desi inundatiile au fost mai grave si mai extinse decat cele din 2002, prejudiciile totale au fost mai mici decat in anul respectiv, in special in Austria si in Republica Ceha. Aceasta situatie se datoreaza, partial, eficacitatii masurilor de protectie impotriva inundatiilor si de control al riscurilor care au fost implementate din 2002, insa sunt necesare mai multe eforturi in viitor.

In vara anului 2012, zone semnificative din Romania au avut de suferit de pe urma temperaturilor extrem de ridicate care au provocat seceta. Aceasta a avut drept consecinte pierderea unei parti semnificative a recoltelor, numeroase incendii de paduri si de vegetatie si grave penurii de apa la nivelul populatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *