Hartia igienica fina si cu mai multe straturi este mai daunatoare mediului decat masinile, sustin cercetatorii. Producerea acestui tip de hartie igienica inseamna mii se copaci taiati si gaze toxice emise in atmosfera, generate de chimicalele folosite in procesul de manufacturare.
Americanii folosesc in proportie de 98% hartie igienica pentru care nu se folosesc materiale reciclate. Europenii stau ceva mai bine la capitolul protectia mediului, avand in vedere ca 40% din hartia igienica folosita este produsa din materie prima reciclata.
„Hartia igienica este un produs folosit timp de cateva secunde, iar efectele producerii lui sunt dezastruoase pentru mediu. Generatiile viitoare vor considera hartia igienica unul dintre excesele secolului nostru”, explica Allen Hershkowitz, cercetator al Natural Resources Defence Council din SUA.
„Sa produci hartie igienica din paduri virgine este mai rau decat daca ai conduce un Hummer, in termeni de poluarea mediului”, adauga el.
Greenpeace a lansat un ghid ecologic al hartiei igienice intr-o campanie menita sa informeze asupra industriei hartiei igienice de lux. „In SUA exista mitul ca ceea ce e produs din materiale reciclate este de calitate scazuta, ca un carton”, spune Lindsey Allen, reprezentant Greenpeace.
Producatorii de hartie igienica de lux neaga insa aceste critici si sustin ca productia nu este daunatoare mediului si ca americanii pur si simplu prefera textura moale si rezistenta a hartiei igienice provenita din materii prime nerecliclate.
Sursa: Realitatea TV