Hingherii prind pisici la Timisoara

0
499

Primaria a hotarat sa captureze si sa sterilizeze maidanezele, pentru a preveni o noua invazie de purici.
hingherii prind pisici
Primaria Timisoara a decis sa trimita hingherii dupa pisicile fara stapan, cu speranta ca odata saltate dintre blocuri, orasul nu va mai fi invadat de paraziti. Orasul de pe Bega a trait deja aceasta experienta vara trecuta, cand cetatenii din mai multe zone rezidentiale s-au plans de invazia de purici.

Ca sa previna o noua invazie, municipalitatea a anuntat ca in februarie se deschide sezonul de vanatoare de feline. Firma contractata de primarie pentru serviciul de ecarisaj canin, Danyflor SRL, a primit ordin sa captureze maidanezele si sa le sterilizeze. „Inmultirea fara precedent a pisicilor in cartierele cu blocuri au determinat Primaria Timisoara si Danyflor sa ia unele masuri pentru prevenirea, controlul, limitarea si rezolvarea acestor aspecte”, a punctat primarul Gheorghe Ciuhandu.

Puricii, imuni la dezinsectie

In zadar cateva sute de asociatii de locatari au chemat anul trecut dezinsectia, puricii crescuti in blana pisicilor maidaneze s-au dovedit imuni la substantele folosite traditional impotriva lor. Potrivit sefului Serviciului de Administrare Mediu, Calin Fiat, „nucleul” de la care s-a extins problema maidanezelor este cartierul Kuncz, locuit preponderent de etnici romi.

„Pe langa blocuri sunt tinute foarte multe pisici, fara a fi proprietatea cuiva. Nu le duce nimeni la veterinar pentru deparazitare. Iar puricii de animale sug si sange uman”, spune Simion Tomoroga, directorul tehnic al firmei care se ocupa de dezinsectia spatiului public. Timisorenii au reclamat deja pisicile pentru ca fac galagie in perioada de imperechere si ca sunt purtatoare de purici. „In oras sunt mai multe pisici decat caini”, spune Ionel Puscas, administratorul Danyflor.

„Vom prinde pisicile, le vom steriliza si le vom lasa libere”, a spus Virgil Safta, medicul veterinar al firmei de ecarisaj. Cele foarte bolnave sau batrane vor fi eutanasiate.

Pentru ca felinele sa aiba conditii decente de cazare, firma, finantata de municipalitate, construieste un adapost cu o capacitate de 300 de locuri unde, pe langa spatiile destinate cainilor, vor fi alocate custi incalzite pentru pisici.

BUCURESTI

Maidanezele, nesterilizate din 2005

Felinele s-au inmultit foarte mult in ultima vreme si in Capitala. Dupa ce au sterilizat o parte dintre cainii fara stapan, autoritatile nu au nicio varianta legala pentru a scapa de pisicile maidaneze. Acestea se inmultesc pe langa scarile de bloc si la ghene si umplu subsolurile de bloc de purici. Unii bucuresteni nu le mai suporta miorlaind in miez de noapte, altii le ingrijesc si le dau de mancare. Nici unii, nici altii nu ar scoate bani din buzunar pentru sterilizarea animalelor. Un program de sterilizare pentru pisici a existat in Bucuresti intre 2003 si 2005. Acum se asteapta un nou proiect de la edilul-doctor, Sorin Oprescu. Printr-un program sustinut, in maximum doi ani, sar putea rezolva problema animalelor fara stapan. In caz contrar, avertizeaza specialistii, dupa pisici e foarte posibil ca bucurestenii sa se confrunte cu o alta problema, cea a sobolanilor.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.