Conceptul de agricultura ecologica prinde contur, fiind noua tendinta in randul fermierilor
Fermierii spun ca agricultura ecologica poate reprezenta acel element de competitivitate si motor de crestere al sectorului agricol din Romania
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) acorda o mare importanta dezvoltarii agriculturii ecologice, potrivit lui Virgil Laurentiu Gaman, secretar general in MADR. „Din 2007, suprafata cultivata in sistem ecologic, in Romania, a crescut de la 131.000 hectare la 288.000 hectare, iar numarul operatorilor ecologici a crescut de la 3.000 in perioada 2008-2009 la 15.000 in prezent. In plus, reconversia la agricultura ecologica se poate face acum mult mai usor in tara noastra prin acordare de subventii”, a declarat, recent, Virgil Laurentiu Gaman, prezent la un seminar de specialitate.
Un produs ecologic trebuie sa contina trei semne speciale care sa ateste certificarea de catre o asociatie recunoscuta in Uniunea Europeana, spune Marian Cioceanu, presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica. „De multe ori gasim suc de portocale pe care scrie suta la suta natural, dar, in realitate, are doar 0,2% pulpa si restul sunt zeci de chimicale. Ca sa recunoastem un produs ecologic, acesta trebuie sa aiba pe eticheta cuvantul ecologic. Al doilea insemn trebuie sa fie o frunzulita, un stegulet verde cu o frunza stilizata din stelute, care este semnul Uniunii Europene de Agricultura Ecologica, sub care se afla un cod care este codul organismului de certificare si inspectie”, a declarat Marian Cioceanu.
„Ministerul Agriculturii trebuie sa acorde o importanta deosebita agriculturii ecologice”
Fermierul Dumitru Mihalache spune ca agricultura ecologica este noua tendinta in randul fermierilor europeni, precizand ca in Romania fermierii practica acest tip de agricultura de foarte multi ani, pamantul fiind principalul aliat al acestora. „Agricultura ecologica reprezinta noua tendinta in randul fermierilor europeni. In Romania fermierii practica acest tip de agricultura de foarte multi ani, pamantul fiind principalul aliat al acestora. Ministerul Agriculturii trebuie sa acorde o importanta deosebita, si totodata, sa sustina dezvoltarea agriculturii ecologice, acest lucru ar genera un plus de competitivitate in raport cu ceilalti fermieri”, a declarat, pentru Curierul National, Dumitru Mihalache. El spune ca agricultura ecologica poate reprezenta un motor de crestere al sectorului agricol din Romania.
„Fermierii pot fi incurajati sa treaca la agricultura ecologica doar prin acordarea de subventii”
La randul sau, fermierul Stefan Georgescu afirma ca agricultorii pot fi incurajati sa treaca la agricultura ecologica doar prin acordarea de subventii, aratand ca efectele vor fi unele extrem de pozitive. „Pentru a incuraja fermierii sa treaca la agricultura ecologica autoritatile statului trebuie sa aiba in vedere acordarea de subventii care sa le depaseasca pe cele primite in acest moment. O crestere a suprafetelor cultivate in regim ecologic va genera o serie de efecte pozitive, in principal cand vine vorba de stimularea consumului. In plus, trebuie sa se faca publicitate acestui tip de agricultura daca se vrea o stimulare a dezvoltarii agriculturii ecologice. O etichetare corespunzatoare, detaliata, cu privire la produsul respectiv nu face decat sa vina in sprijinul acestui tip de activitate”, a declarat, pentru Curierul National, fermierul Stefan Georgescu.