Ursii dau tarcoale cadavrelor sutelor de oi ramase pe munte, in Retezat, dupa ce in urma cu trei saptamani o turma s-a pravalit intr-o prapastie, alungata de un urs, iar oile dintr-o alta turma au murit traznite.
Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta s-a intrunit la acea vreme si a luat masuri pentru ca turistii care ajung in Retezat sa fie in siguranta.
Urmare a celor sesizate de Administratia Parcului National Retezat in data de 10.07.2014, cu privire la situatia din zona Scocul Dragsanului – Albele din Retezatul Calcaros precum si in zona stanei Plesa din masivul Retezat unde au fost semnalate numeroase cadavre de oi (peste 400 in zona Scocul Dragsanului si aproximativ 215 in zona Plesa) si a masurilor stabilite in sedinta Comitetului pentru Situatii de Urgenta desfasurata in data de 12.07.2014 ora 14.00, la Institutia Prefectului Judetului Hunedoara, suntem in masura sa prezentam urmatoarele informatii:
In perioada 12.07 – 27.07.2014 lucratori din cadrul Postului Jandarmi Montan OP Riu de Mori si cei ai Postului Jandarmi Montan OP Cimpul lui Neag au constituit un numar de 34 echipe mixte, formate din jandarmi, reprezentanti ai Ocolului silvic Hateg si Lupeni, reprezentanti APNR si Salvamont Hunedoara in zonele mai sus mentionate pentru avertizarea turistilor si a localnicilor cu privire la situtia creata si riscurile afrente. In aceasta perioada au fost montate panouri de atentionare si au fost informati un numar de aproximativ 1.300 turisti, initial pentru a evita traseul Paraul Plesii – Vf. Plesa – Vf. Piule – Cabana Buta, iar incepand cu data de 13.07.2014 li s-a pus in vedere faptul ca traseul respectiv este inchis circulatiei, in baza hotararii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Hunedoara. Informarea turistilor se executa si cu ajutorul afiselor informative montate de reprezentantii APNR montate in locurile de pornire ale traseelor turistice si in locurile unde aceste trasee se intersecteaza.
In urma activitatilor desfasurate de lucratorii Postului Jandarmi Montan OP Cimpul lui Neag in ultimele zile, s-a constatat faptul ca gradul de descompunere a celor 215 cadavre de oi este de aproximativ 80%-85%, iar cadavrele sunt dispersate pe o suprafata de 0,70 hectare. In zona au fost identificate urme de urs si au fost observate vulpi precum si alte animale mici, dar nu au mai fost identificate turme de oi sau urme ale acestora. In ceeea ce priveste situatia din zona Dragsanu in urma activitatilor desfasurate de lucratorii Postului Jandarmi Montan OP Riu de Mori in ultimele zile, rezulta faptul ca in aceasta zona inca mai sunt observati un numar de sapte-opt ursi, care pe timpul noptii au inceput sa atace oile si de la stina din apropiere aflata la aproximativ 300 metri de rapa unde au murit cele 400 de oi. In momentul de fata, lesurile prezinta un grad avansat de descompunere tinand cont de faptul ca au trecut aproximativ 25-30 de zile de cand acestea sunt moarte. Lesurile nu se pot observa cu ochiul liber din cauza jnepenilor foarte inalti, iar in rapa respectiva accesul echipelor mixte este aproape imposibil, avand in vedere terenul accidentat dar si posibilitatea stationarii in zona a ursilor mascati de jneapan, fapt ce poate pune in pericol viata membrilor echipelor mixte. SURSA: Secretariat CJSU Hunedoara.