Hunedoara: Un kilometru de luciu de apa „sufocat” de zeci de tone de gunoaie a fost curatat de voluntari

0
602
Hunedoara: Un kilometru de luciu de apa „sufocat” de zeci de tone de gunoaie a fost curatat de voluntari
Hunedoara: Un kilometru de luciu de apa „sufocat” de zeci de tone de gunoaie a fost curatat de voluntari

Asociatia pentru Integrarea Dezvoltarii Durabile (AIDD) „da exemplu”

Un kilometru de luciu de apã „sufocat” de zeci de tone de gunoaie a fost curãþat de voluntari

Inca de la primele ore ale diminetii peste o suta de voluntari au participat la o actiune ampla de ecologizare a Canalului Strei, situat pe strada Traian din aceasta localitate. Actiunea ”IMPREUNĂ PENTRU FIECARE” a fost organizata de Asociatia pentru Integrarea Dezvoltarii Durabile (AIDD) Simeria in cadrul proiectului ”Centrul Europe Direct al judetului Hunedoara” in parteneriat cu Primaria Simeria si prin sprijinul Apelor Romane, filiala Deva si SC Reva SA – Simeria.

Peste 20 de tone de namol, cinci remorci de crengi, lastari sau papura si aproape 200 de saci cu peturi. Acesta a fost rezultatul celor peste 10 ore de munca asidua desfasurata de voluntarii antrenati intr-o actiune de ecologizare fara precedent a Canalului Strei, ce strabate un cartier din orasul Simeria.

Circa 10 ore de munca

Pentru a preintampina problemele grave de mediu ce puteau sa apara pe tronsonul Canalului Strei, luciu de apa ce strabate un cartier din orasul Simeria, AIDD in parteneriat cu Primaria Simeria si in colaborare cu Apele Romane, filiala Deva au organizat sambata o actiune de ecologizare fara precedent. Concret, pe o portiune de canal de aproximativ un kilometru lungime, voluntari dotati cu lopeti, greble, topoare, furci si drujbe, sprijiniti de utilaje specifice au efectuat operatiuni de curatire a zonei si de decolmatare a canalulu. Dupa aproape 10 ore de munca rezultatul a fost impresionant: zeci de tone de namol, sute de saci de peturi si cateva tone de resturi de vegetatie au fost debarasate din aceasta zona. Actiunea a fost coordonata si sustinuta de presedintele AIDD Simeria, Iulius Bedea si Adrian Bozdog, administratorul public al orasului. „A fost o actiune de amploare, in acord cu problemele de mediu ale canalului Strei care au aparut in aceasta zona. Multumesc tuturor participatilor la aceasta actiune, in primul rand conducerii Administratiei Nationale Apele Romane filiala Deva si „SC Reva SA” din Simeria, care au mobilizat un intreg efectiv uman si logistic specializat pentru o astfel de interventie. De asemenea, multumesc conducerii si personalului Primariei Orasului Simeria, organizatiei „VOLSIM”, precum si tuturor institutiilor si persoanelor care m-au sustinut in aceasta initiativa”, a declarat Iulius Bedea, presedintele AIDD Simeria.

Un proiect pentru rezolvarea problemelor

Pentru a rezolva definitiv aceasta problema, presedintele AIDD Simeria, Iulius Bedea are in vedere elaborarea un proiect ce vizeaza amplasarea unui grilaj culisant la iesirea canalului Strei inspre localitatea Tampa, introducerea Canalului Strei ce strabate acest cartier printr-o conducta adecvata; construirea unei retele de canalizare la care sa fie racordate locuintele aflate de cealalta parte a canalului (inspre Simeria Veche); acoperirea acestuia cu pamant, material adecvat si transformarea acestui tronson in zona verde. „Noi, ca si organizatie neguvernamentala, am dori sa colaboram cu Apele Romane in vederea sustinerii unui proiect prin care sa rezolvam definitiv problemele aparute in prezent pe canalul Strei. In cel mai scurt timp posibil vom propune Ministerului Mediului si Padurilor sa se asocieze cu noi la acest proiect, pentru a putea sa realizam aceasta investitie. Solutii sunt, iar suportul financiar putem sa-l obtinem atat prin programele de finantare ale Uniunii Europene, cat si a altor donori”, a declarat Iulius Bedea.
Proiectul presedintelui AIDD Simeria este sustinut si de administratorul public al orasului Adrian Bozdog. „Deoarece Canalul Strei se afla in patrimoniul statului si este administrat de Apele Romane, primaria orasului nu poate desfasura lucrari si nici nu poate interveni financiar la acest obiectiv, deoarece in acest moment nu avem niciun drept de administrare a acestuia. Consideram aceasta propunere fezabila, fiind unul din principalele puncte de plecare pentru protejarea si imbunatatirea calitatii mediului din acest sector al orasului Simeria. In acest sens pentru sustinerea si promovarea acestui proiect, Primaria Simeria, impreuna cu AIDD va institui o campanie pentru strangere a semnaturilor necesare din partea cetatenilor”, a spus Adrian Bozdog.

Pompierii i-au ajutat pe voluntari

Actiunea de ecologizare a Canalului Strei, organizata de AIDD Simeria in parteneriat cu primaria orasului si Apele Romane filiala Deva, a fost finalizata de pompierii din localitate. Acestia au fost solicitati de organizatori pentru a indeparta de pe strada ce strabate acest cartier, malul ce s-a depus in urma activitatilor desfasurate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.