Sute de peturi, carpe si pungi isi fac aparitia in fiecare primavara in albiile raurilor din Maramures

0
579
Amenzi pentru depozitarea unor de?euri de haine pe malul apelor din Valea Jiului
Amenzi pentru depozitarea unor deşeuri de haine pe malul apelor din Valea Jiului
Sute de peturi, carpe si pungi isi fac aparitia in fiecare primavara in albiile raurilor din Maramures

Sute de peturi, carpe si pungi isi fac aparitia in fiecare primavara in albiile raurilor din Maramures, dand mari batai de cap autoritatilor, nevoite sa realizeze actiuni de salubrizare. Este si cazul raului Sasar, cel care traverseaza resedinta de judet si care in fiecare an devine un adevarat „paradis al gunoaielor”.

Indiferent ca este vorba despre podul Decebal, Republicii, Culturii, Minerilor, Grivitei sau 8 Martie, sub constructiile destinate circulatiei, apa a adus zeci de metri cubi de gunoaie. Deseurile au ramas prinse in vegetatia din albie sau se agata de picioarele podurilor.

Deversarile de apa din baraj amana lucrarile de salubrizare a albiei…
In ciuda faptului ca vremea s-a incalzit considerabil, salubrizarea cursului de apa nu a fost inca realizata de catre lucratorii Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Maramures. „Practic, albia raului Sasar este aria de actiune a celor de la Apele Romane. Ei trebuie sa ne anunte cand incep lucrarile, iar oamenii nostri se alatura lor. Deocamdata, apa este cam mare, probabil de aceea nimeni nu ne-a solicitat interventia”, a spus Vasile Barbul, city managerul municipiului Baia Mare.

Motivatia pentru care nu s-a intervenit este… debitul mare al cursului de apa. „Avem un grafic de salubrizare a raurilor din Maramures. Iar raului Sasar ii acordam mereu o atentie deosebita, pentru ca traverseaza resedinta de judet. Nu putem intra deocamdata, pentru ca barajul a atins o cota de umplere destul de mare, motiv pentru care trebuie sa deversam din acea cantitate de apa. Muncitorii nu pot intra in albie pentru curatenie daca e apa atat de mare, asa ca amanam lucrarea aproximativ o saptamana – doua, cam pana dupa Pasti”, a explicat Stelian Ivascu, inginer sef al SGA Maramures.

Vor urma verificari ale Garzii de Mediu…
Cu ochii pe institutiile abilitate este Garda de Mediu. Oficialii acesteia au anuntat ca inteleg situatia, motiv pentru care inca nu au realizat verificari pe raul Sasar. „Ajungem si la ei cu verificarile si le vom pune in vedere sa realizeze aceasta curatenie. Cantitati de deseuri sunt peste tot in acest moment”, a precizat Calin Crisan, directorul Garzii de Mediu Maramures. Reprezentantii institutiei de control spera ca lucrurile sa mearga bine si cele doua institutii sa isi faca treaba, nu asa cum s-a intamplat in urma cu aproximativ doi ani, cand Garda de Mediu chiar a aplicat o sanctiune contraventionala pentru sutele de peturi care zaceau in albia raului, chiar in zona centrala a municipiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.