IBM: centru de date „green” la Universitatea din Brasov

  IBM: centru de date „green” la Universitatea din Brasov

  IBM Romania si Universitatea Transilvania din Brasov au inaugurat Centrul de Date Green IBM din cadrul Institutului de Cercetare Stiintifica ICDT-PRODD al universitatii. Acesta promoveaza conceptul de energie sustenabila si este considerat unic in domeniul academic la nivel european, fiind capabil sa furnizeze solutii care implica eficienta energetica, energie alternativa si tehnologie de calcul green.

  Solutia IBM completa, end-to-end, contine sisteme hardware, software si sisteme de retea. Infrastructura de comunicatie si calcul stiintific furnizata de IBM este alcatuita dintr-un Centru de Date HPC si dintr-o platforma pentru facilitati multimedia, de monitorizare si de retea adaptate pentru 1000 de utilizatori ce lucreaza in 24 de departamente R&D localizate in 11 cladiri ale Institutului PRODD.

  Centrul de date reprezinta principala unitate de calcul de inalta performanta a sistemului informatic distribuit din cadrul Institutului ce face posibile activitati de cercetare si dezvoltare axate pe proiectarea de produse, tehnologii si servicii sustenabile, reducerea consumului de energie, eficienta si sisteme ce utilizeaza energia regenerabila, potrivit conceptului Green ENergy Independent CampuS (GENIUS).

  Publicitate
  Campusul GENIUS sustine conceptul de cladiri „zero-energy”, echipamentele aferente fiind capabile sa furnizeze energie termica si electrica pe baza unor sisteme de energie regenerabila: panouri solare, panouri fotovoltaice, pompe de incalzire si biomasa. GENIUS este astfel primul Campus Universitar Green din Romania ce are integrat un Centru de Date Green si reprezinta el insusi un cadru de cercetare.

  Proiectul stiintific „Smarter Buildings: Intelligent Distributed Workspace for Energy Efficiency in the GENIUS Campus (WEEGEN)” a fost premiat in cadrul programului global „IBM Shared University Research”. Principalele obiective ale proiectului, care sunt realizate folosind capabilitatile Centrului de Date IBM Green constau in:

  -Dezvoltarea unui model global al spatiului de lucru al cladirii, laboratorului si al departamentului de dezvoltare de aplicatii din cadrul Institutului de Cercetare Stiintifica ICDT-PRODD, pe baza indicatorilor de calitate;

  -Proiectarea si implementarea unei arhitecturi distribuite de date si control ce are la baza senzori wireless si retele de calcul capabile sa ofere eficienta sporita a nivelului energetic pentru Centrul de Date, pentru cladire si pentru campusul universitar;

  -Dezvoltarea solutiei pentru comutarea automata la cele mai eficiente surse de energie alternativa, bazate pe statusul in timp real al modelului spatiului de lucru, pe costurile energice si pe preferinte.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *