Masuri speciale pentru regenerarea padurilor atacate de Ips duplicatus la Suceava

Masuri speciale pentru regenerarea padurilor atacate de Ips duplicatus

“Molima” care s-a abatut asupra padurilor sucevene – gandacul de scoarta Ips duplicatus, care a provocat uscarea a aproape 50.000 de molizi plantati in afara arealului lor natural, impune acum masuri speciale pentru regenerarea padurilor distruse cu o rapiditate uimitoare.
Problema e ca normele tehnice de impadurire stabilite prin lege la nivel national nu sunt aplicabile pe terenurile ramase dezgolite dupa taierea arborilor infestati, atat din cauza schimbarilor climatice, cat si a transformarilor suferite de sol, ca urmare a influentei vegetatiei de rasinoase existente acolo timp de aproximativ 60 de ani.
Tocmai de aceea, conducerea Directiei Silvice Suceava a demarat deja procedurile de realizare a unui studiu in teren in urma caruia sa se stabileasca cu exactitate care sunt cele mai bune masuri de regenerare a padurilor pentru fiecare ocol silvic in parte, tinandu-se cont de particularitatile terenului, influenta climatica si vegetatia preponderenta in zona.
In acest scop, ieri, la sediul DS Suceava a avut loc si o sedinta la care au fost prezenti sefii ocoalelor silvice pe teritoriul carora au fost provocate pagube de catre gandacul de scoarta, dar si dr. ing. Ion Barbu, de la Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice, care, cu echipa sa, se va ocupa de realizarea studiului de regenerare a padurilor.
Acesta a venit cu exemple concrete in privinta modificarilor climatice si de sol aparute in zona, care nu sunt favorabile anumitor specii de arbori, care ar fi de la bun inceput condamnati la uscare, daca ar fi plantati dupa schema impusa de lege, lucru constatat de altfel in teren si de sefii de ocoale, ca urmare a lucrarilor silvice efectuate in ultimii ani.
„Avem nevoie de acest studiu pentru a gasi cea mai buna metoda de regenerare a padurilor disparute dupa atacurile populatiilor de Ips duplicatus. In cateva saptamani vom avea rezultatele finale, pe care le vom transmite la Regia Nationala a Padurilor, in scopul obtinerii unei derogari de la normele tehnice prevazute in lege”, a declarat seful Directiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.
Mai mult, in baza acestui studiu se va stabili si necesarul de puieti care trebuie pregatiti in pepiniere pentru regenerarea padurilor disparute, iar, ca prima masura, conducerea DS Suceava a luat decizia de a mari suprafetele de teren cultivabil ale pepinierelor.
„Fenomenul de uscare a padurilor, care s-a resimtit atat de puternic anul acesta, va continua si anul viitor, incat va fi nevoie de un efort considerabil sa asiguram puietii necesari refacerii a zeci de hectare de teren despadurit”, a adaugat Sorin Ciobanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *