Ilie Serbanescu: Schema de compensare a energiei verzi arunca Romania in aer!

Investitiile in energia verde facute deja nu au efectele asteptate
Jurnalul.ro: Schema de compensare a energiei verzi arunca Romania in aer!
Jurnalul.ro: Schema de compensare a energiei verzi arunca Romania in aer!

In conditiile amanarii implementarii si nu reducerii severe a schemei de supracompensare a investitiilor in energia verde, nu este deloc adevarat ceea ce sustine ministrul energiei ca astfel s-ar crea conditii pentru reducerea facturilor. Se obtin conditii doar pentru o stopare temporara a cresterii facturilor! Supracompensarea de pana acum a energiei verzi este deja inclusa in facturi si nu mai poate fi scoasa. O eventuala scadere a facturii, de care vorbeste ministrul Nita, ar fi doar fortata politic si ar intra de altfel in contradictie cu programul de crestere de tarife decurgand din asa-numita liberalizare a preturilor in energie, impusa de FMI si CE. Sa adaugam ca amanarea creeaza presiuni dramatice de ordin energetic, economic si financiar in perioada de dupa 2017-2018, echivalente unor noi curbe de austeritate.

In sfarsit, dar poate cel mai important, nu se inlatura nici macar cu un centimetru pericolul creat de schema supracompensatorie la adresa securitartii sistemului energetic, de departe cea mai grava problema a momentului si a anilor ce vin. Este o consecinta directa a discontinuitatii obiective, din cauze naturale, a furnizarii de electricitate din surse de energie verde. Preluarea in sistemul energetic national integrat a energiei eoliene, de pilda, inseamna ca atunci cand bate vantul sa fie scosi din sistem alti furnizori (din surse fie termo, fie hidro, fie nucleare), caci acesta nu se poate juca cu nevoile dupa cum bate vantul! Iar, atunci cand vantul nu bate, sa se introduca alti producatori in sistem.

Acest „uite-nu e” nu este doar foarte costisitor, dar poate fi si foarte periculos. De aceea, insertia de eolian se poate face doar in sisteme integrate foarte puternice si extrem de bine utilate pentru asemenea bransari/debransari. Se estimeaza ca, in sistemul energetic romanesc, ar fi nevoie de investitii de cateva miliarde euro pentru asigurarea unor preluari fara probleme in sistem a unui cuantum semnificativ de energie intermitenta. Investitorii privati nu baga banii in asa ceva, iar cel care raspunde – statul – nu are bani! Sunt investitii pe care de altfel le preiau in sarcina tot consumatorii, ca si costul certificatelor verzi. In orice caz, un sistem energetic integrat nu poate prelua energie verde decat intr-un cuantum pentru care exista un nucleu-tampon de capacitati de productie in energie conventionala prin care sa se realizeze reglajele. Transelectrica, ce are in grija sistemul energetic national integrat, sugereaza ca s-ar putea prelua fara probleme in Romania cam 3 000 Mw instalati in energie verde. Numai ca schema de supracompensare a atras deja proiecte de 20 000 Mw!

Sa fie clar: fara unitati de energie conventionala capabile sa apere sistemul de caracterul intermitent al energiilor verzi, securitatea energetica este in pericol. Dar schema caraghios si periculos de generoasa pentru investitorii in energia verde din Romania este de natura sa inlature orice investitor in energia conventionala! Si raul a fost deja facut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *