Imbunatatirea calitatii aerului in locuinta dvs.

Imbunatatirea calitatii aerului in locuinta dvs.
Imbunatatirea calitatii aerului in locuinta dvs.
Imbunatatirea calitatii aerului in locuinta dvs.

Principalul rol al unei locuinte este acela de a oferi proprietarilor sai un mediu sanatos, placut si armonios si de a depinde cit mai putin posibil de factorii exteriori – conditii meteorologice, vizuale sau acustice.

Exigentele actuale de confort (umiditate, temperatura, calitatea aerului etc.) sint mult mai ridicate decit in trecut, fiind influentate pe de o parte de schimbarile survenite in natura, iar pe de alta parte de evolutia cerintelor utilizatorilor.

Calitatea mediului interior, cea de care depind in mod esential sanatatea si starea de bine a celor care locuiesc intr-un spatiu, este determinata de compozitia aerului (cu referire la poluantii chimici, fizici, biologici sau de alta natura) si de confort (cu principalele componente: acustic, termic, vizual). Pentru a putea controla si imbunatati calitatea aerului din locuintele dvs trebuie, mai intii de toate, sa cunosteti care sint factorii care conduc la inrautatirea acestuia.

In principiu, sursele interioare de poluare pot fi clasificate in trei mari categorii:
– poluantii chimici (care fac parte integranta din mediul nostru ambiant si pot fi intilniti in alimente, apa, aer, fiind emisi de materiale de constructii, mobilier, produse de intretinere);
– poluantii fizici (prezenti in interiorul

cladirilor: umiditatea excesiva, praful, fibrele (in special de azbest), cimpurile electrice si magnetice, cimpurile electromagnetice de joasa si inalta frecventa);
– poluantii biologici (microbii, virusii, bacteriile, polenul si mirosurile care se dezvolta in aerul interior si care provin de la fiinte umane, animale de casa, acarieni, gindaci, plante de interior, mucegai etc.).

Daca aveti deja o locuinta si nu sinteti in pozitia de a construi una, astfel incit sa puteti tine cont de toti factorii de optimizare a calitatii aerului inca din faza de proiectare, va propunem sa recurgeti la citeva modalitati simple de mentinere si imbunatatire a conditiilor interioare, in special a celor care tin de calitatea aerului.

Deschideti larg ferestrele – cu cit intra mai mult aer din exterior cu atit mai bine. Incercati sa tineti toate ferestrele deschise citeva minute si faceti acest lucru cind nu sinteti acasa pentru scurta vreme. Pentru a va asigura ca aerul curat circula deschideti ventilatorul din tavan, pozitionati strategic ventilatoarele mobile din incapere sau deschideti toate usile, astfel incit curentul sa puna aerul in miscare.

Cit mai multe plante. Plantati in curtea exterioara arbusti ornamentali la o distanta de aprox 8 m. unul fata de celalalt si veti constata ca aerul din locuinta dvs. se va imbunatati considerabil. Desigur, nu neglijati nici plantele de interior. Rolul acestora este de a indeparta din aer toxinele periculoase precum: monoxidul de carbon, benzenul sau aldehida formica.

Incercati sa desprafuiti periodic incaperea, folositi produse de curatat ecologice si dispozitive de purificare a aerului. (Corina Dovinca -http://www.incasa.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *