Impaduririle nu tin pasul cu exploatarea haotica

Impaduririle nu tin pasul cu exploatarea haotica
Impaduririle nu tin pasul cu exploatarea haotica

254 hectare au de impadurit angajatii Directiei Silvice Olt pana la sfarsitul anului, in tot acest timp insa proprietarii exploatand haotic propriile paduri.

Directia Silvica a ajuns la 90% cu indeplinirea planului de impadurire pentru acest an, sarcina fiind ca pe 254 hectare sa se impadureasca integral, sa se complezete, sau sa se refaca. Padurarii au plantat plop, salcie, salcam, garnita, stejar, plop euramerican, in zone din intreg judetul. Ocolul Silvic Corabia are in continuare cel mai mult de lucru, in aceasta zona intentionandu-se transformarea terenurilor degradate preluate de la Agentia Domeniului Statului intr-o zona impadurita, speciile preferate fiind stejarul, salcioara, mladita si salcamul.

Ce nu se reuseste inca, si asta se asteapta odata cu modificarea Codului Silvic, este stoparea adevaratului jaf care are loc in padurile private. Sute de hectare sunt si astazi la cheremul proprietarilor, sau al hotilor, nu rareori, pentru ca nu s-a optat pentru darea padurii in administrare, sa se poata asigura paza si intretinerea.

„Inca mai asteptam sa se intample ceva bun cu padurile particulare. Sa fie obligati proprietarii sa incheie contracte si sa plateasca pentru tot ce se intampla. Preturile nu sunt mari daca isi dau in administrare padurea, sub un milion de lei vechi pentru un hectar, insa nu aceasta este miza. Daca dai padurea in administrare nu mai poti taia ce vrei, cand vrei, oricum. Exista reguli clare, stabileste specialistul ce se taie. Oamenii s-au invatat pe degeaba, insa in ritmul asta nu vor mai avea in curand ce sa taie”, a declarat purtatorul de cuvant al Directiei Silvice, George Vale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *