Bulgaria vrea sa reinvie proiectul centralei nucleare Belene si sa construiasca un reactor nou la Kozlodui

Bulgaria vrea sa reinvie proiectul centralei nucleare Belene si sa construiasca un reactor nou la Kozlodui
Bulgaria vrea sa reinvie proiectul centralei nucleare Belene si sa construiasca un reactor nou la Kozlodui

Bulgaria vrea sa-si extinda sectorul energiei nucleare atat prin reinvierea proiectului construirii unei noi centrale nucleare la Belene, cat si printr-un nou reactor la centrala de la Kozlodui pentru a profita de oportunitatile de a exporta energie, scrie agentia Novinite.

„Pozitia Partidului Socialist din Bulgaria este foarte clara. Suntem convinsi ca sectorul nostru de energie este puternic si independent. Acesta va avea nevoie de o noua unitate la centrala nucleara de la Kozlodui si de o noua centrala la Belene. Oportunitatile de a exporta energie sunt o componenta importanta“, a afirmat premierul bulgar Plamen Oresharski. Partidul socialist este partidul venit la guvernare dupa ce guvernul anterior a demi­sionat in urma unor ample proteste sociale in primavara acestui an.

Proiectul Belene, care ar fi urmat sa fie dezvoltat cu tehnica din Rusia, a fost inghetat de parlament in februarie in urma unui referendum cu rezultate negative. Luna trecuta partidul nationalist Ataka a introdus in parlament un proiect prin care cere rein­ceperea constructiilor.

Intre timp, guvernul de la Sofia a inceput discutii cu compania americana Westinghouse pentru construirea unui nou reactor la Kozlodui. Ministrul economiei si energiei Dragomir Stoinev a asigurat ca siguranta este principalul factor luat in considerare la alegerea tehnologiei reactorului. Stoinev a subliniat ca statul nu va oferi niciun ban ca garantie companiei Westinghouse, dar a asigurat ca autoritatile de la Sofia nu vor modifica legislatia si nu vor suprataxa energia nucleara, potrivit cotidianului local Standart.

Pentru construirea noii unitati de la Kozlodui, cu numarul 7, va fi nevoie de un imprumut de pana la 400 milioane de euro. Banca Export Credit Bank of Turkey si-a exprimat interesul pentru a finanta 70% din proiect.

Bulgaria este una dintre putinele tari europene care cauta sa dezvolte proiecte nucleare noi dupa dezastrul de la centrala japoneza Fukushima din 2011. Germania isi reformeaza radical sectorul energetic pentru a renunta in totalitate la energia nucleara. Aproximativ 35% din energia electrica produsa in Bulgaria vine de la centrala de la Kozlodui, dar licentele celor doua reactoare inca in functiune expira in 2017 si 2019.

Rusia s-a oferit sa finanteze proiectul Belene in 2006, dar fostul guvern a refuzat oferta de teama ca astfel Moscova va capata controlul sectorului energiei din Bulgaria.

Acum Bulgaria se lupta intr-un proces la Curtea de Arbitraj International de la Paris cu furnizorul rus de tehnologie nucleara Atom­stroyexport, care cere compensatii financiare pentru lucrarile efectuate in cadrul proiectului anulat. Daca extinderea Kozloduiului merge inainte, acesta va fi cel mai activ proiect nuclear nou din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *