In 2010, aproape 800 de milioane de oameni nu aveau acces la apa potabila

In 2010, aproape 800 de milioane de oameni nu aveau acces la apa potabila

Cele mai recente rapoarte ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Fondului Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) si ONU arata ca, in 2010, aproape 800 de milioane de oameni nu aveau acces la apa potabila, iar 2,5 miliarde nu aveau acces la instalatii sanitare de baza.

Aceste date au fost date publicitatii in ajunul deschiderii Forumului Mondial al Apei. In ciuda situatiei inca grele, obiectivul mileniului – reducerea la jumatate, pana in 2015, a numarului de locuitori care nu au apa potabila, in raport cu anul 1990 – a fost atins inainte de termen.

In total, 89% din populatia Terrei (6,1 miliarde de persoane) aveau, la sfarsitul anului 2010, acces la surse ameliorate de apa potabila, in timp ce obiectivul pentru 2015 era de 88%.

Cu toate acestea, este nevoie de noi eforturi pentru a garanta ca sursele de apa ameliorate sunt si vor ramane salubre.

Potrivit estimarilor Aquafed, organizatie care grupeaza operatorii particulari de servicii de apa, intre 3 si 4 miliarde de persoane nu au acces permanent la apa sau folosesc zilnic apa de calitate indoielnica.

De asemenea, exista puternice disparitati intre Africa subsahariana, cea mai saraca zona din Africa, unde peste 40% din populatie nu are acces la apa potabila, si tarile emergente din America Latina si din Asia.

In zonele rurale ale tarilor sarace, 97% dintre locuitori nu au acces la apa distribuita prin canalizare iar 14% beau apa din rauri sau lacuri pe care le impart cu animalele.

In acelasi timp, la sfarsitul lui 2010, 2,5 miliarde de persoane nu dispuneau de instalatii sanitare, iar 1,1 miliarde isi faceau nevoile in aer liber.

Apele insalubre raman prima cauza de mortalitate pe plan mondial, cu 3,6 milioane de victime pe an, cei mai multi copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *