In anotimpul cald, animalele de companie necesita o atentie speciala

Amenzi de pân? la 500 de lei pentru cei care nu cur??? dup? animale de companie
In anotimpul cald, animalele de companie necesita o atentie speciala

In anotimpul cald, animalele de companie necesita o atentie speciala. Temperaturile ridicate si conditiile oferite de traiul in apartamentul de bloc cer deseori iesiri mai frecvente in natura, apa si racoare mai multa. Spatiul aerisit este o conditie esentiala pentru ca animalele, dar si stapanii lor sa nu aiba mai apoi probleme de sanatate sau alte neplaceri.

Atat pisicile, cat si cainii sunt predispusi la anumite probleme de sanatate daca stapanii nu le acorda atentia necesara. Atat animalele care stau la curte, cat si cele din apartamentele de bloc sunt supuse imbolnavirilor, in aceeasi masura. Cele mai frecvente boli la pisici pot fi prevenite pentru a evita tratamentele de lunga durata, dificile si chiar fara rezultat. Iata cateva dintre bolile grave ce pot aparea la pisici.

Virusul leucemic la pisici

Leucemia este o boala care se raspandeste, de la pisica la pisica, prin stranut, urina si chiar saliva. Este suficient ca o pisica sanatoasa sa ia contact cu una bolnava pentru a lua acest virus. Aceasta boala poate fi transmisa si de la mama la fat, mai ales ca puii de pisica au un sistem imunitar insuficient dezvoltat. Dupa contactarea virusului, unele pisici se vor imbolnavi imediat, in timp ce altele vor incepe sa prezinte cateva simptome abia la cateva saptamani de la contact.

Printre cele mai frecvente simptome ale leucemiei se numara infectiile la nivelul pielii, diareea, bolile de ochi, infectiile tractului respirator, infectii ale vezicii urinare, anemie, infertilitate si cancer. Pentru ca nu exista niciun tratament suficient de puternic impotriva leucemiei feline, nu iti ramane decat sa protejezi pisica, astfel incat sa nu ia virusul. Singura varianta, in acest caz, este sa o tii la distanta de pisicile bolnave si sa ii limitezi accesul in afara curtii, respectiv a casei.

Insuficienta renala la pisici

Insuficienta renala (provocata de imbolnavirea rinichilor) este una dintre cele mai frecvente cauze de deces la pisici. Printre cauzele imbolnavii se numara varsta inaintata, genetica, factorii de mediu si inghitirea unor substante toxice.

Acesti factori pot provoca aparitia insuficientei renale la pisici, boala care poate avea doua forme: acuta sau cronica. Insuficienta renala acuta se manifesta prin oprirea brusca a functiei renale, in timp ce insuficienta renala cronica inseamna deteriorarea progresiva a functiei renale. Printre cele mai frecvente simptome ale afectiunii se numara: urinarea excesiva, constipatie, deshidratare, sete excesiva, pierderea poftei de mancare, pierderea in greutate sau halena.

Cele mai periculoase boli la caini

Cainii pot suferi de o varietate de boli, dar rabia si rapciuga sunt extrem de periculoase pentru sanatatea lor.
Prin modul lor de viata cainii sunt expusi mult mai mult decat oamenii la o serie de boli ce pot avea consecinte foarte grave, dar bolile enumerate mai sus fac parte dintr-un top al celor mai grave afectiuni. Vaccinarile corespunzatoare, vizitele regulate la medicul veterinar, o buna cunoastere si informare asupra a tot ceea ce tine de rasa de caine pe care o ai in crestere, reprezinta un multiplu esential in mentinerea sanatatii cainelui tau.

Rabia

Rabia este o boala virala contactata de la alte animale turbate. Virusul ataca sistemul nervos central al cainelui si se raspandeste prin intermediul salivei. Pe masura ce boala progreseaza incep sa apara si simptomele diverse. La inceput, cainele va afisa schimbari minore in comportament, respectiv febra si reflexe lente ale ochilor. De obicei, in urmatoarea etapa, cainele va afisa un comportament tot mai agresiv si violent, va latra excesiv si va prezenta o stare de iritabilitate si agitatie, in ultima etapa, sau am putea spune cea mai avansata, cainele isi va pierde total controlul asupra motricitatii, incepand sa aiba miscari haotice, nemaiputand sa-si coordoneze in niciun fel miscarile. Pentru tratament exista un vaccin valabil pentru uzul uman, unul pentru uz canin nefiind inca elaborat. Multi caini afectati de acesta boala sunt eutanasiati.

Rapciuga

Rapciuga este o alta boala canina grava, pentru care, din pacate, nu exista inca un tratament. Considerata a fi una dintre cele mai grave afectiuni cu care se poate confrunta un caine, boala este contactata din fecalele contaminate ale altor caini deja infectati. Cainii adulti care contacteaza aceasta boala au o sansa de supravietuire de cincizeci la o suta, in timp ce puii au o rata de mortalitate de aproape saptezeci si cinci, chiar optzeci la suta. Simptomele includ diaree, congestie la nivelul pieptului, ochi inlacrimati si scurgeri ale nasului si tuse. Pe masura ce boala progreseaza, aceasta ataca sistemul central nervos al cainelui, ducand la paralizie si chiar la deces.

 

Sfaturi pentru anotimpul cald

1. Iesiti cu animalul de companie in parc sau la plimbare dimineata, chiar si de doua ori si apoi seara cand este mai multa racoare. In timpul zilei, feriti-va de zonele aglomerate si, daca mergeti insotiti si de animalul de companie, pregatiti de acasa un traseu punctat de multe zone cu umbra.

2. Mai ales vara nu va lasati niciodata animalul de companie nesupravegheat nici in apartament, nici in masina si nici atunci cand iesiti la plimbare. Tentatiile sunt acum mai mari, iar temperaturile ridicate pot face multe animale sa se comporte diferit. In plus, in casa si in masina caldura poate deveni insuportabila, iar animalul poate suferi mult din aceasta cauza.

3. Permiteti-i patrupedului vostru sa se racoreasca la buna sa voie, oferindu-i apa din belsug si mereu proaspata. Schimbati-i des apa, chiar si de trei ori pe zi si tineti-l mereu la umbra, intr-un loc bine aerisit, dar fara curent.

4. Oferiti animalelor tratamente complete pentru purici si alti paraziti, consultati veterinarul pentru verificari de rutina ceva mai des si nu administrati medicamente, produse naturiste sau alte suplimente fara aprobarea prealabila a medicului veterinar.

5. Bolile sunt mai frecvente pe timp de vara, iar riscul de contaminare de la un animal de companie la altul este crescut. Asigurati-va ca animalul vostru de companie este adus cu carnetul de vaccinuri la zi si nu il lasati nesupravegheat in preajma animalelor suspecte.

6. Daca va luati animalul de companie in vacanta, nu uitati sa va interesati in prealabil daca se ofera si conditii decente pentru animale in locul in care doriti sa popositi. Aveti grija ca animalul vostru favorit sa detina in jurul zgarzii o placuta de identificare cu date esentiale pentru contact si alte informatii utile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *