In bazinul hidrografic Jiu se regasesc cele mai multe corpuri de apa naturale, care ating starea ecologica «foarte buna»

In bazinul hidrografic Jiu se regasesc cele mai multe corpuri de apa naturale, care ating starea ecologica «foarte buna»

Administratia Nationala “Apele Romane” a finalizat evaluarea corpurilor de apa, din punct de vedere al starii ecologice si al potentialului ecologic, implementand si testand metodologiile elaborate de catre ICIM. Astfel, s-a realizat o delimitare a corpurilor de apa: corpuri de apa naturale, rauri si lacuri naturale, corpuri de apa puternic modificate, raurile si lacurile de acumulare si corpuri de apa artificiale, canale.

Evaluarea starii ecologice s-a realizat pentru corpuri de apa naturale, care include cinci categorii de calitate, de la “foarte buna” la “proasta”. Corpurile de apa care ating obiectivele de mediu (calitate) solicitate de Uniunea Europeana sunt cele din primele doua categorii, respectiv “foarte buna” si “buna”. Astfel, la nivelul anului 2010, pe cursul fluviului Dunarea au fost delimitate si desemnate sapte corpuri de apa, dintre care cinci puternic modificate (Bazias – Portile de Fier I, Portile de Fier II, Portile de Fier II – Chiciu, Chiciu – Isaccea si Sulina) si doua corpuri de apa naturale (bratele Chilia si Sf. Gheorghe). Dintre acestea, toate cele cinci corpuri de apa puternic modificate ating “potentialul ecologic bun”, iar cele doua corpuri de apa naturale au o stare ecologica buna.

In urma cu opt ani, pe 29 iunie, Romania ratifica, alaturi de celelalte state riverane, Conventia privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea, document care ii responsabiliza pe semnatari sa trateze Dunarea ca un bun strategic comun.

“Chiar daca intregul sector romanesc al fluviului Dunarea, cu o lungime de 1.073 kilometri, atinge obiectivele de calitate, respectiv starea ecologica buna si potentialul ecologic bun, este necesar sa fie continuate masurile de reducere a poluarii generate in principal de aglomerarile urbane. Dintre toti afluentii principali ai Dunarii de pe teritoriul romanesc, Argesul ramane in continuare raul cu aportul cel mai insemnat de poluanti”, a declarat David Csaba, director general al AN “Apele Romane”, in mesajul adresat de Ziua Internationala a Dunarii, ieri, 29 iunie.

Jiu, doar corpuri de apa naturale

La nivelul bazinelor hidrografice, in bazinul Jiu se regasesc cele mai multe corpuri de apa naturale, care ating starea ecologica “foarte buna”. Majoritatea corpurilor de apa naturale ating starea ecologica “buna”, dintre acestea cele mai multe regasindu-se in urmatoarele bazine hidrografice: Siret (305 corpuri de apa), Mures (253), Crisuri (211), Olt (125). In ceea ce priveste corpurile de apa naturale care ating o stare ecologica “moderata”, cele mai multe se regasesc in bazinul hidrografic Olt (50) si, in ordine: bazinul hidrografic Arges (28), Crisuri (24), Somes (21), Ialomita (15), Siret (13), Vedea (12), Litoral (11), Mures (10).

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente