IN CURAND VOM INOTA LA MARE ALATURI DE BANCURI DE CALUTI DE MARE

Cercetatorii de la Institutul „Grigore Antipa” din Constanta au in plan sa populeze Marea Neagra cu caluti de mare, in prezent pe cale de disparitie. Proiectul decurge bine in bazinele Institutului. In cativa ani, turistii care vin la mare ar putea inota asadar alaturi de o specie pe care o stiu doar din cartile de zoologie. Numarul calutilor de mare a scazut substantial in ultimii ani, in special din cauza poluarii.

In fata unui eventual dezastru ecologic, biologii au decis ca trebuie sa apeleze la reproducerea in laborator. Acum, in acvariile institutului de la Constanta sunt 300 de caluti de mare, dar specialistii spun ca vor ajunge la cateva mii de exemplare. Numai 5% vor supravietui, dar proiectul ramane un important pas inainte.

Biologii sustin ca prin proiectul lor ar putea salva de la disparitie calutii de mare, iar apele Marii Negre vor fi populate din noi cu aceasta specie. Calutii de mare traiesc la adancimi mici, de 5 pana la 15 metri. Substantele extrase din corpul lor sunt foarte cautate pe piata produselor naturiste din Asia. Comerciantii chinezi, spre exemplu, ofera aproximativ 200 de euro pentru un kilogram de caluti de mare.

Sursa: Antena 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *