In 2013, China a aprobat constructia a cel putin 15 puncte de exploatare a carbunelui. In pofida vointei declarate de a reduce gradul de poluare la nivel national, Beijing va continua sa investesteasca in domeniul minier.
In total, a doua putere economica a lumii a sporit, anul trecut, capacitatea de productie a minelor sale de carbune cu peste 100 de milioane de tone. Este de sase ori mai mult decat in 2012 si echivalentul a 10% din consumul anual al Statelor Unite.
In acelasi timp, China intentioneaza sa majoreze cu 869 de milioane de tone productia sa de petrol pana in 2015, adica mai mult decat produce, in total, alt gigant regional, India. Pentru aceste dezvoltari, Beijing a prevazut investitii de 8,9 miliarde de dolari (6,5 miliarde de euro).
Noile infrastructuri sunt amplasate, in marea lor majoritate, in Mongolia interioara si in Shaanxi, reflectand strategia guvernului central de a inchide minele mici aflate in apropierea marilor aglomeratii urbane, in favoarea unor important centre miniere, care vor livra energie prin intermediul unei vaste retele.
„In pofida presiunilor legate de schimbarile climatice, de reducerea resurselor de apa si de alte probleme de mediu, industria carbunelui se extinde in nord-vestul Chinei”, regreta Deng Ping, membru al Greenpeace la Beijing.
Inainte de aceasta expansiune, China era in masura sa produca 3,66 miliarde tone de carbune la sfarsitul anului 2012, potrivit datelor oficiale. Este aproape jumatate din productia mondiala. De mentionat ca Europa si SUA nu produc decat un miliard de tone, fiecare.