“In primavara, vreau ca zonele de padure sa arate ca o gradina frumos ingrijita”

Prezentatorul "Wild Carpathia", indragostit de Romania: P?durea este cea mai important? avere a României, nu lemnul.
“In primavara, vreau ca zonele de padure sa arate ca o gradina frumos ingrijita”
“In primavara, vreau ca zonele de padure sa arate ca o gradina frumos ingrijita”

spune Gheorghe Mihailescu, seful Directiei Silvice Valcea

Padurea reprezinta aurul verde al naturii si trebuie sa tinem de ea cat mai mult. Numai ca industrializarea, poluarea si indiferenta unor oameni au facut ca multe paduri, practic, sa dispara. Ce s-a facut pentru remedierea acestei situatii, care mai este suprafata de fond forestier existent in judetul nostru, dar si despre furturile de material lemnos aflati din interviul acordat cotidianului nostru de catre Gheorghe Mihailescu, conducatorul Directiei Silvice Valcea.

Reporter: Se mai poate spune ca romanul e frate cu codrul?
– Opinia mea este ca acesta trebuie sa fie un deziderat, dar, din pacate, daca e sa judecam dupa cele intamplate in ultimii 20 de ani, antagonismul oamenilor si nevoia de asigurare a existentei acestora au dus la agresivitate asupra padurilor. Imperfectiunea atat in elaborarea legilor fondului funciar cat si in aplicarea acestora au condus la unele anomalii, in sensul ca o serie de persoane, indreptatite sa li se dea inapoi paduri, nu le-au primit, iar altele, care nu aveau nici un drept, au reusit sa intre in posesia acestor terenuri. Situatia a creat multe nedreptati, frustrari si neincredre in procesul de restituire. De aici pana la fapte ilegale nu a fost decat un pas, care a fost rapid parcurs. Desigur, daca lucrurile se limitau la suprafete mici, impactul, atat social cat si de mediu, nu ar fi fost major, dar am avut parte de suprafete mari care au fost taiate ilegal. Insa, in ultima perioada, suntem martori ai unei schimbari de atitudine, determinate, dupa opinia mea, de presiunea mediatica, si anume a numeroaselor articole si reportaje care au atentionat asupra pericolului taierilor ilegale de arbori, precum si implicarea masiva a ONG-urilor, dar si a marilor companii nationale si multinationale in proiecte de mediu, de impadurire, toate acestea conducand, asa cum am spus, la aceasta schimbare de atitudine. Este un proces de lunga durata la care e obligata sa subscrie intreaga societate.

Reporter: Ce suprafata de padure mai are judetul Valcea, in prezent, fata de cat avea in 1989? Cat administreaza Directia Silvica?
– Suprafata de padure existenta in 1990, asa cum reiesea din evidentele noastre la acea vreme, era de 265.400 hectare. La aceasta data, Directia Silvica Valcea administreaza 96.700 de hectare de padure, proprietatea statului, restul fiind in propietate privata.

Reporter: Ce ne puteti spune despre protectia si paza padurilor pe care le aveti in gestiune?
– Pe aceasta suprafata pe care o avem in administrare asiguram paza padurilor cu ajutorul a 200 de padurari si 39 de sefi de districte silvice, care coordoneaza sase padurari, in functie de zona de campie, deal sau munte. In cadrul Directiei Silvice Valcea functioneaza noua ocoale silvice, care se ocupa de administrarea padurilor statului. Pe unele suprafete continuam sa ne confruntam cu furturile de material lemnos cauzate de comunitati de rromi asezate langa paduri si de oameni certati cu legea. Ca orice companie, si noi avem probleme cu personalul. Sunt situatii in care salariatii nostri savarsesc fapte ilegale. In colaborare cu Inspectoratul Judetean de Politie si Jandarmeria desfasuram actiuni permanente pentru a reduce furtul de lemne.

Reporter: Unde se fura cele mai multe lemne?
– Vulnerabile sunt padurile proprietate privata, unde persoanele fizice nu asigura paza din diverse motive. Directia noastra presteaza servicii de paza si protectie a padurilor pe baza de contract, la cerere. Din pacate, foarte putini apeleaza la noi, fie din neglijenta, fie din lipsa resurselor financiare. Cu toate ca legea obliga la asigurarea pazei si chiar prevede sanctiuni in acest sens.

Reporter: Mai face Directia Silvica impaduriri?
– La noi este o traditie ca, in fiecare primavara, sa reimpadurim suprafetele de pe care s-a recoltat masa lemnoasa sau care au fost redate in circuitul silvic. Anul acesta avem programate impaduriri pe 54 de hectare, completari in plantatii efectuate in anii anteriori pe 52 hectare, de refacut noua hectare de plantatii arse in urma incendiilor si 188 hectare de regenerari naturale.

Reporter: Cate pepiniere are institutia pe care o conduceti in judetul nostru si ce se dezvolta acolo?
– Avem o pepiniera centrala in comuna Ionesti si peste 20 de pepiniere cantonale. Anual, producem peste un milion de puieti forestieri de toate speciile, de la rasinoase, salcam, plop, stejar, inclusiv plante decorative (pin negru si silvestru, castan, mesteacan, tuia etc.). Oferta se poate gasi si pe site-ul Regiei Nationale a Padurilor.

Reporter: Ce cantitate de masa lemnoasa valorifica anual Directia Silvica Valcea?
– Valorificam anual, folosind procedura licitatiei deschise cu strigare, un volum total de 200.000 de metri cubi. Din incasarile de pe lemnul vandut constituim fonduri speciale pentru reimpadurire in anii urmatori precum si pentru construirea de noi drumuri forestiere in vederea cresterii gradului de accesibilitate catre paduri. Pe langa faptul ca se reintroduce in circuitul economic o cantitate apreciabila de lemn de valoare ridicata care serveste satisfacerii nevoilor oamenilor pentru mobila, constructii si multe alte utilitati, se executa si lucrari de ingrijire si curatire a padurilor.

Reporter: Ce obiective aveti pentru anul 2013?
– Imi doresc sa creez un mediu de lucru firesc si placut in institutia pe care o conduc. Vreau sa reusesc sa-mi indeplinesc obiectivele manageriale asumate, respectiv realizarea unei cifre de afaceri care sa-mi asigure obtinerea unui profit pentru acordarea, luna de luna, a tuturor drepturilor salariale. Imi doresc sa am o buna colaborare cu toate autoritatile locale, fara de care activitatea noastra nu se poate desfasura. In primavara, zonele de padure din vecinatatea localitatilor vreau sa arate ca o gradina frumos ingrijita. (C.M.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *