Managerul Complexului Energetic Oltenia da vina pe eoliene pentru faptul ca nu vinde energie

0
591
Ciurel d? vina pe eoliene, în loc s? scad? costurile
Ciurel dă vina pe eoliene, în loc să scadă costurile
Ciurel da vina pe eoliene, in loc sa scada costurile
Ciurel da vina pe eoliene, in loc sa scada costurile

Laurentiu Ciurel s-a obisnuit sa dea vina pe „eoliene” pentru faptul ca nu vinde energie. Acesta spune ca „energia verde” a ocupat o buna parte din piata. Pe site-ul Transelectrica, actualizat in fiecare minut, sunt publicate „intrarile” in sistemul de energie. Energia eoliana detine in majoritatea timpului intre 3-5% din cota de piata, in timp ce energia pe carbune depaseste 30%. Un loc important il detine energia pe baza de hidrocarburi, care ocupa cam un sfert de piata, fiind urmata de energia nucleara si hidro. Problema reala a lui Ciurel nu este lipsa pietei de desfacere, asa cum s-a obisnuit sa spuna, ci faptul ca este cel mai scump producator.

CE Oltenia, daca vinde cantitatea de energie pe care si-a fundamentat bugetul, trebuie sa achizitioneze certificate de CO2 de circa 130 de milioane de euro, adica mai mult de 15% din cifra de afaceri de anul trecut. Un cost suplimentar care impune reduceri de costuri la alte capitole. Pana acum, conducerea CE Oltenia a stiut sa taie doar din veniturile salariale si din investitii, dar nu este suficient pentru a concura cu alte tipuri de energie.

VEZI VÂNZĂRILE LA ACEASTĂ ORĂ AICI.

Ciurel, in loc sa scada costurile CE Oltenia, face protectie sociala cu judetele vecine Gorjului, livrand energie pe datorie catre Oltchim sau facand pasi spre fuziunea cu termoficarea din Craiova, o societate cu pierderi imense.

Cat vinde CEO, cat „verzii“

Managerul Laurentiu Ciurel a explicat la o emisiune TV ca ar avea nevoie de peste 100 de milioane de euro pentru achizitionarea certificatelor verzi, iar profitul in cel mai bun an a fost de 50 de milioane de euro. „Acum, in 2013, suntem in situatia, ca, daca avem noroc, adica daca pretul certificatelor verzi va fi 6 euro si nu 9 sau 10 sau 14 euro, sa trebuiasca sa platim 100 de milioane de euro pe acestea. Varianta pesimista este 140 de milioane de euro“, a spus Ciurel. Compania trebuie sa vanda si mai multa energie, lucru greu de facut in Romania, unde consumul a scazut mult.

Energia eoliana nu este un asa mare pericol cum il prezinta Ciurel, pentru ca in cea mai mare parte a zilei ocupa intre 3% si 5% din ce intra in sistemul national. Energia fotovoltaica si mai putin, deoarece primul megawatt a intrat in sistem saptamana trecuta. Dar, energia verde are prioritate in sistem si in plus este subventionata chiar de producatorii de energie care polueaza, precum CEO.

Spre exemplu, ieri, la ora 9.00 energia pe carbune livra in sistemul national energetic 33% din cantitatea de energie consumata, iar eolienele 3%. Mai degraba concurenta este facuta de energia pe hidrocarburi, cu un procent de 23%, hidro cu 21% si nuclear cu 17. La 13.30, scazuse consumul de energie hidro si crescuse nuclear, iar eolienele ajunsesera la 4%. In orele urmatoare, carbunele a ramas pe pozitii, a scazut hidro si energia eoliana ajunsese la peste 5%. A fost un moment al zilei, cand productia de energie a scazut foarte mult, iar 80% din energia consumata provenea de la Nuclear, iar eolienele si carbunele ajunsesera la un procent de 6%. In numai 30 de minute, pe la 15.45, carbunele revenise la 30%, iar energia eoliana la 2%, dar si consumul era mai mic. La 17.00, ora pana la care am monitorizat site-ul Transelectrica, carbunele era la 30%, eolienele la 8%, o scadere serioasa fiind la energia hidro. Tot ieri, in sistem au fost si 5MW energie fotovoltaica, dar pana in ora 16.00.

Ciurel vrea contracte cu producatorii curati

Problema privind intrarea energiei regenerabile cu prioritate in sistem ar putea fi rezolvata. Managerul Ciurel propune ca acestia sa incheie contracte ferme pe care sa fie nevoiti sa le respecte chiar cu pretul de a cumpara energie de la alte companii precum CEO, pentru a respecta contractul. „Peste tot in lume cel care produce dezechilibre plateste. Adica in momentul in care te-ai angajat la o anumita putere in sistem si nu ai putut sa dai puterea asta, atunci trebuie sa intre imediat cineva pentru nu a dezechilibra sistemul, iar tu, ala care ai facut contractul, trebuie sa cumperi energia aceluia la pretul lui si sa o vinzi la pretul tau. Este reglementat pentru toti producatorii, mai putin eolienele“, a declarat Ciurel. Pe scurt, acesta vrea ca producatorii de energie sa aiba contracte ferme si atunci cand natura nu le permite sa intre cu energie in sistem pentru a-si respecta obligatiile, sa cumpere de la companii precum CEO.

Termo nu are sprijinul FMI

Fondul Monetar International nu vrea sa-i supere pe „verzii“ din energia romaneasca. „Au avut un lobby atat de puternic si au obtinut asa multe avantaje si s-a ajuns la obligativitatea sa se preia toata cantitatea produsa in sistem oprind pe oricine altcineva“, mai spune Ciurel. Acesta a mentionat la TV Sud ca ministrul delegat al Energiei a incercat sa rezolve aceasta problema, dar delegatia FMI s-a opus transant. „Am fost de fata cand domnul ministru Nita a ridicat stringent aceasta problema in fata Fondului Monetar iar reactia a fost, sa nu zic violenta, dar transanta. Domn’le acestia sunt investitori, care trebuie tratati ca atare, deci va tineti de cuvant“, a povestit managerul CEO la TV Sud.

Doua solutii

Managerul Ciurel a precizat ca una dintre solutii pentru a rezolva problema financiara in CEO este exportul. „Numai exportul de energie este solutia, eu plec in Bulgaria duminica viitoare, cu domnul ministru Nita, nu plec pentru a exporta energie la bulgari, dar exista o piata importanta la turci, cu preturi constante, dar sa tranzitezi Bulgaria e scump. Incercam sa oferim ceva si Bulgariei, sa ne lase sa exportam energie“, a spus acesta. Cea de-a doua solutie este reducerea certificatelor verzi pe care trebuie sa le plateasca. „Trebuie luate masuri dure in acest domeniu, intentia domnului ministru Nita este ca din 2 certificate verzi la un MW sa plateasca un certificat la 2 MW. Pregateste un act normativ“, a spus Ciurel, care crede ca Romania este un „El Dorado“ al energiei verzi, subventia data de statul roman la un MW fiind de 120 de euro.

PRET ENERGIE

Ciurel spune ca pretul energiei a scazut din pricina energiei verzi. „Cum va explicati faptul ca la ora aceasta pretul energiei, datorita intrarii acestor eoliene, este pe bursa la nivelul lui 2007, deci a scazut. De la 220-240 de lei a ajuns la 170 de lei, iar energia la consumator e mai scumpa cu 30%“, a spus seful CEO la TV Sud.

AMENDĂ

Furnizorii si producatorii care nu indeplinesc cota anuala obligatorie sunt amendati de Autoritatea Fondului pentru Mediu cu 110 euro pentru fiecare certificat neachizitionat.

PUTERE

Potrivit unui anunt de pe site-ul Transelectrica, „S-a stabilit pentru anul 2013 ca puterea produsa in centralele electrice eoliene, care poate fi preluata in conditii de siguranta, este productia a 3000 MW putere instalata“.

„Functionarea pe perioada lunga in aceste conditii nu e posibila“.

Laurentiu Ciurel, manager CEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.