In 190 de blocuri din Sectorul 1 s-au redeschis santierele pentru lucrarile de reabilitare termica; constructorii au montat deja schelele la 35 de blocuri din cele 190 pe care Primaria Sectorului 1 si-a propus sa le termoizoleze in 2014.
„Doresc sa-i asigur pe cetatenii Sectorului 1 ca, pana la finalizarea anveloparii tuturor blocurilor din aceasta zona administrativa, programul de reabilitare termica va continua in aceleasi conditii ca si pana acum – gratuit! Am decis ca in anul 2014 sa acceleram reabilitarea blocurilor pentru ca toti locuitorii sa se bucure in cel mai scurt timp de beneficiile termoizolarii”, afirma Primarul Andrei Chiliman.
In urma reabilitarii termice, raportul dintre consumul de energie termica si pierderile de caldura se echilibreaza, iar facturile platite de bucuresteni pentru intretinerea apartamentului se reduc semnificativ. Beneficiile reabilitarii termice se fac simtite si in zilele caniculare de vara, nu doar iarna, prin faptul ca in apartamentul termoizolat se pastreaza o temperatura cu 5-6 grade mai mica decat in blocurile nereabilitate termic.
Incepand cu data de 20 iulie 2013, data la care a intrat in vigoare legea care reglementeaza performanta energetica a locuintelor, proprietarii de imobile nu-si mai pot vinde sau inchiria locuinta in lipsa certificatului energetic.
Astfel, contractul de vanzare – cumparare si cel de inchiriere pot fi anulate daca locuinta nu este auditata din punct de vedere energetic. Mai exact, proprietarul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificatul energetic.
Certificatul energetic este un document oficial valabil 10 ani de la data emiterii, prin care se atesta performanta energetica a cladirii si a instalatiilor aferente.
Lucrarile de interventie la anveloparea blocurilor de locuinte constau in:
– izolarea termica a peretilor exteriori; inlocuirea ferestrelor si a usilor exterioare existente, inclusiv tamplaria aferenta accesului in blocul de locuinte cu tamplarie performanta energetic;
– termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planseului peste ultimul nivel, in cazul existentei sarpantei; izolarea termica a planseului peste subsol, in cazul in care, prin proiectarea blocului sunt prevazute apartamente la parter;
– lucrari de demontare a instalatiilor si a echipamentelor montate, aparent pe fatadele/terasa blocului de locuinte, precum si remontarea acestora dupa efectuarea lucrarilor de reabilitare termica, precum si lucrari de refacere a finisajelor anvelopei.