In zece ani scapam de halda de fosfogips (Bacau)

Conducerea Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului a avut, saptamana trecuta, o intalnire cu Nicolae Constantinescu, directorul SC Mold-Rom Marketing, cel care vrea sa transforme muntele de fosfogips al fostului Sofert in materiale de constructii.

Acesta a prezentat mai multe solutii tehnice pentru exploatarea reziduurilor industriale si a cerut date privind autorizarea din punct de vedere al mediului. “Constantinescu a venit cu mai multe variante de folosire a fosfogipsului care pot fi luate in calcul daca demonstreaza cu analize ca deseul poate fi folosit in activitati industriale. Noi vom lua hotararea de a-l autoriza din punct de vedere al mediului dar numai dupa ce vom analiza daca are dotari si capacitate de a realiza un astfel de program”, spune Iulian Movila, directorul ARPM.

Pentru a putea folosi fosfogipsul, Constantinescu va trebui sa preia insa si obligatiile de mediu ale fostului Sofert. “Practic, acum sunt doua variante. Fie firma care va cumpara Sofertul face ecologizarea zonei, stabilizeaza versantul, face captare si tratare a apelor pluviale si imbraca muntele cu strat vegetal, fie Constantinescu preia muntele si foloseste fosfogipsul pana la disparitia haldei, dar intr-o perioada clar determinata. Constantinescu ne-a dat asigurari ca in 8-10 ani se rezolva problema si vor fi indepartate cele 120.000 tone de fosfogips”, spune Iulian Movila. Discutiile vor fi reluate saptamana viitoare, cand Constantinescu intentioneaza sa poarte negocieri si cu fostul Sofert pentru preluarea muntelui de fosfogips.

Sursa: Ziarul de Bacau

Articolul precedentValea deseurilor nesimtirii
Articolul următorSeceta nu ne da pace

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,167FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente