Inca o voce puternica impotriva proiectului de la Rosia Montana

  0
  320

  Fostul director al Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, profesorul Ioan Piso, a trimis o scrisoare de protest premierului Emil Boc si ministrului Culturii Kelemen Hunor, in care le cere salvarea patrimoniului arheologic din zona Rosia Montana.Rosia montana

  Piso aminteste ca Romania este obligata sa protejeze patrimoniul cultural, dupa ce a semnat, in 1992, Conventia Europeana pentru Protectia Patrimoniului Arheologic de la La Valetta.

  Programul de guvernare al Cabinetului Boc prevede reevaluarea proiectului Rosia Montana, dar pe baza unor expertize interne si internationale, concomitent cu realizarea unei strategii nationale pentru valorificarea resurselor minerale non-energetice.

  Presedintele Traian Basescu a declarat pe 30 decembrie ca subiectul legat de proiectul minier de la Rosia Montana va fi discutat in CSAT, „cu expertiza pe masa”, precizand ca sunt asteptate rezultatele acestei expertize.

  De asemenea, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat in aceeasi zi agentiei Mediafax ca investitia de la Rosia Montana nu va fi demarata pana cand proiectul nu va fi „101% sigur din punct de vedere ecologic”.

  „Aceasta investitie poate sa demareze numai daca 101 la suta este asigurata din punct de vedere ecologic. Deci daca nu impieteaza asupra mediului. Conform legislatiei in vigoare. Probabil ca o varianta foarte drastica ar fi – deocamdata nu s-a reusit si stiti ca am fost si noi promotorii unei propuneri legislative – ca sa se interzica aceste exploatari cu cianuri. Ei, in Parlament nu s-a reusit. Cealalta varianta e – ca ministru al Mediului nu pot sa spun altceva – ca trebuie sa se incadreze toata lumea in prevederile legii: legislatia europeana si legislatia romaneasca”, a spus Borbely pentru Mediafax.

  Sursa: TVR

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.