Incalzirea globala duce si la inmultirea capuselor

Incalzirea globala duce si la inmultirea capuselor

Incalzirea globala nu consta doar in cresterea temperaturii si a nivelului marilor, ci afecteaza si sanatatea oamenilor. Printre bolile care risca sa le faca oamenilor viata amara se numara si maladia Lyme, scrie 7sur7.be.

Intre 2005 si 2010, numarul celor afectati de boala Lyme a crescut de la 26 la 44 la 100.000 de persoane in statul Wisconsin, aceste cifre fiind valabile la scara nationala in Statele Unite: in anii 1990 se inregistrau 15.000 de cazuri pe an, iar acum se constata 30.000 – 40.000.

Boala Lyme este un exemplu din lista lunga a bolilor infectioase care apar tot mai des in SUA. Expertii considera ca incalzirea si precipitatiile variabile joaca un rol in raspandirea si intensitatea zoonozelor – infectii transmisibile de la animal la om sau de la om la animal, vinovate de circa 75% din toate bolile emergente. Aceste boli sunt transmise de insecte – capuse sau tantari.

Pentru ca insectele au sange rece, ele sunt foarte sensibile la conditiile exterioare. Cateva grade sau cativa litri de ploaie in plus le pot influenta semnificativ capacitatea de supravietuire, reproducere si transmitere a unui parazit. Iernile blande duc si ele la inrautatirea situatiei: la temperaturi mai ridicate, capusele ies mai devreme si tot mai devreme isi ataca victimele. Capusele migreaza si geografic, ajungand sa se instaleze in regiuni in care nu existau inainte.

Un studiu publicat in luna martie arata ca populatia de capuse din estul Canadei este in plina expansiune – cresterea estimata in 2010 a fost de 18%, iar in 2020 se prevede o majorare cu 80%. In ultimii 60 de ani, temperaturile medii anuale au crescut in Canada cu 1,4 grade, asa ca expertii sunt ingrijorati de ce s-ar putea intampla la cele doua grade in plus anuntate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *