Incalzirea globala favorizeaza bolile

0
238

Maladiile transmise de insecte se vor extinde din cauza schimbarii climei.

Cresterea temperaturilor si extinderea perioadelor cu conditii meteo extreme vor amplifica incidenta unor boli grave, precizeaza trei cercetatori din Toronto, intr-un articol publicat in Jurnalul Asociatiei Medicale din Canada. Boala lui Lyme (maladie infectioasa, neurologica si cardiaca), meningita mortala provocata de virusul West Nile, febra mortala cauzata de virusul chikungunya, precum si holera sau infectiile respiratorii se vor intensifica si vor depasi granitele Americii.

„Intre clima, mediu si maladiile infectioase din tarile in curs de dezvoltare, precum India sau cateva state ale Africii sub-sahariene, exista o stransa legatura”, amin-teste Amy Greer, unul dintre cercetatori. Desi in statele puternic dezvoltate, conditiile socio-economice si expunerea oamenilor la insectele purtatoare de virusi difera mult fata de cele din tarile sarace, consecintele sanitare ale schimbarilor climatice se vor face totusi simtite.

„Bolile transmise prin intermediul apei apar in ciuda tehnologiilor sofisticate de tratare a acesteia. Epidemiile transmise prin apa s-ar putea intensifica in perioadele cu precipitatii extreme, din ce in ce mai frecvente in ultima vreme”, spune Amy Greer si colegii sai. Conform articolului publicat de cercetatorii canadieni, cea mai mare parte a gastroenteritelor, in mod special cele provocate de bacterii precum salmonela, vor fi frecvente in perioadele estivale tot mai fierbinti.

Verile creeaza conditii virusilor mortali

Infectiile pulmonare provocate de agentii patogeni prezenti in apa se vor intensifica de asemenea, din cauza cresterii temperaturilor medii globale. Este cazul legionelozei (boala transmisa prin aerosoli de la om la om, care se gaseste in piscine si in unele aparate de aer conditionat). „Legioneloza este foarte activa in perioadele extrem de calduroase, iar riscul de aparitie este ridicat pe timp de ploaie si umezeala mare”, mentioneaza Amy Greer.

Mai mult decat atat, „dintre maladiile digestive transmise prin apa, cea mai susceptibila de a se intensifica din cauza schimbarilor climatice este holera”. Venirea timpurie a primaverii ar putea activa chiar si virusul „West Nile”, care provoaca meningita mortala. Autorii solicita intarirea dispozitivelor de supraveghere a bolilor susceptibile care se vor intensifica in viitor.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.