Dezastrele cauzate de schimbarile climatice, cum ar fi seceta, inundatiile sau uraganele, duc la moartea a sute de mii de oameni in fiecare an, arata un studiu recent. In 2030, numarul victimelor va depasi jumatate de milion.
325 de milioane de persoane sunt afectate in fiecare an de schimbarile climatice, iar numarul lor se va dubla in 20 de ani, ajungand sa reprezinte 10% din populatia mondiala, arata un raport publicat vineri si citat de NewsIn.
315.000 dintre acestia mor din cauza foametei, a bolilor si a calamitatilor naturale provocate de incalzirea globala, arata studiul, prezentat de Forumul Umanitar Global de la Geneva (GHF), al carui presedinte este Kofi Annan, fostul secretar general al ONU.
Pierderile economice se ridica la peste 125 de miliarde anual, mai mult decat ajutoarele furnizate de tarile bogate celor sarace, si vor creste la 340 de miliarde pe an pana in 2030.
Africa, cea mai afectata
„Primele si cele mai grav afectate sunt cele mai sarace grupuri si totusi acesti oameni sunt cel mai putin vinovati pentru problema”, a declarat intr-un comunicat Kofi Annan.
Raportul arata ca tarile in curs de dezvoltare poarta in proportie de peste 90% povara umana si economica a schimbarii climatice, in timp ce cele mai sarace 50 de tari din lume contribuie cu mai putin de 1% la emisiile de dioxid de carbon care incalzesc planeta.
Raportul cere o atentie deosebita pentru cei 500 de milioane de oameni pe care ii considera extrem de vulnerabili pentru ca traiesc in tari sarace, sensibile la seceta, inundatii, furtuni, cresteri ale nivelului marii si desertificare.
Africa este regiunea cea mai expusa efectelor schimbarii climatice, 15 din cele mai vulnerabile 20 de tari din lume aflandu-se pe acest continent, arata raportul.
Publicitate
Alte regiuni care risca sa se confrunte cu amenintari grave sunt Asia de Sud si statele mici insulare, in curs de dezvoltare.
Annan a cerut guvernelor care urmeaza sa se reuneasca la conferinta ONU de la Copenhaga din decembrie sa cada de acord asupra unui pact eficient, corect si obligatoriu in continuarea Protocolului de la Kyoto, principalul mecanism mondial pentru combaterea incalzirii climatice. „Alternativa este reprezentata de foamete in masa, migratie in masa si boala in masa”.
Sursa: Cotidianul