Incalzirea globala, supusa la dusuri reci

Expertilor reuniti sub egida ONU li se imputa ca au realizat artificial o legatura intre schimbarile climaterice si dezastrele naturale. Raportul IPCC din 2007 scartie din toate incheieturile. Pe baza lui, pana acum, tarile in curs de dezvoltare au primit compensatii de milioane de euro.incalzirea globala

Concluziile raportului pentru care Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climaterice (IPCC), organism aflat sub egida Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), a primit Nobelul pentru Pace in 2007 sunt din nou atacate.

Dupa scandalul topirii ghetarilor din Himalaya, cel de-al patrulea raport al IPCC – un reper in evaluarea incalzirii climaterice si a consecintelor acesteia – revine in atentia presei internationale din cauza legaturilor pe care le-ar fi facut expertii intre fenomenul de incalzire globala si aparitia dezastrelor naturale.

Apare un nou semn de intrebare asupra raportului care, imediat dupa publicare, a influentat decisiv dezbaterile internationale asupra incalzirii globale si a impulsionat tarile in curs de dezvoltare sa solicite milioane de euro drept compensatie pentru consecintele pe care le are fenomenul asupra lor.

Un ton „echilibrat”

ONU se apara declarand ca raportul privind schimbarile climatice si dezastrele naturale a fost unul „echilibrat”, scrie „The Daily Telegraph”.

In 2007, IPCC sustinea ca unele dintre manifestarile extreme ale vremii pot fi atribuite incalzirii globale. Organismul patronat de ONU se apara astazi spunand ca afirmatiile din raport au fost folosite intr-un „context echilibrat” care a aratat foarte clar ca legatura dintre dezastrele naturale si schimbarile climaterice nu erau concludente.

IPCC a emis luni un comunicat in care afirma ca sectiunea raportului in care a fost citat controversatul articol exprima „cateva precautii” si, in ansamblu, raportul institutiei reprezenta o evaluare echilibrata a temei.

Noua controversa asupra raportului vine in contextul dezvaluirilor facute la finele saptamanii trecute de „Sunday Times”, care a scris ca una dintre concluziile actului oficial, cea privind topirea ciclica a ghetarilor din Himalaya pana in 2035, nu le apartine cercetatorilor IPCC, ci a fost preluata dintr-o revista aparuta in 1999.

Oficialii IPCC, in frunte cu presedintele grupului de experti, Rajendra Pachauri, au recunoscut „regretabila eroare” si au declarat ca aceasta a aparut ca urmare a nerespectarii procedurilor pentru verificarea si certificarea informatiilor stiintifice incluse in rapoartele organizatiei.

Adevar sau exagerare?

Mai multe prognoze din Raportul IPCC au fost contestate, scrie „The Times”:

-Ghetarii din Himalaya ar putea sa dispara pana in 2035. Glaciologii sustin insa ca ghetarii sunt atat de compacti incat le-ar lua sute de ani sa se topeasca.

-Nivelul marilor si oceanelor ar putea creste, conform unui institut din Potsdam (Germania), cu 1,82 metri pana in 2100. Guvernul britanic previzioneaza o crestere de 30 – 60 de centimetri pana in 2095.

-Ghetarii arctici ar putea disparea vara de la Polul Nord, pana in 2020, estima un alt institut. Totusi, in ultimele doua veri, suprafata lor totala a crescut substantial.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *