Incendiile de vegetatie uscata si fond forestier, care s-au extins din cauza caniculei si a vantului puternic, au afectat in ultimele 24 de ore o suprafata de 553 de hectare in zece judete ale tarii, a informat joi Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.
In judetul Arges joi dupa-amiaza s-a solicitat un elicopter al Inspectoratului General de Aviatie in sprijinul pompierilor militari care continua lupta cu focul in Masivul Fagaras. In zona Varful Rosu sunt afectate 100 de hectare de resturi de exploatare forestiera si padure de conifere. Interventia este foarte dificila, din cauza schimbarii frecvente a directiei vantului, pantei abrupte si a lipsei surselor de apa din apropiere. Pana in acest moment, s-a reusit protectia padurii pe o singura parte, prin crearea unui releu sase motopompe. La Varful Netotu, suprafata cuprinsa de incendiu este de 70 de hectare. De asemenea, in Varful Negoiu, au ars 4 hectare de vegetatie uscata in gol alpin.
Cele mai multe hectare distruse de flacari – 275 – se inregistreaza in judetul Harghita. Astfel, in comuna Capalnita a izbucnit ieri un incendiu ce a cuprins resturi de exploatare forestiera si puiet regenerat pe o suprafata de 50 de hectare, pompieri militari si civili, vanatori de munte, precum si cetateni din localitate intervin si la aceasta ora, dupa o noapte de supraveghere, pentru lichidarea focarelor. In comuna Subcetate, desi miercuri dimineata mai fumegau doar cateva cioate in mijlocul suprafetei initial afectate de incendiu, din cauza rafalelor puternice de vant, flacarile au cuprins 200 de hectare de pasune alpina si resturi de exploatare forestiera. Incendiul de pe raza localitatii Sansimion s-a reaprins, fortele de interventie actionand pentru localizarea si lichidarea focarelor. Incendiile de la Lacul Rosu, zona Ghilcos si comuna Suseni au fost stinse joi dimineata.
Pe Varfurile Berevoiescu si Tiganu din Masivul Fagaras, judetul Brasov, sunt active doua focare, fiecare afectand 3 hectare din totalul de 25 de hectare de vegetatie alpina, padure si jnepenis, reusindu-se, prin crearea de fasii prin defrisare si santuri izolatoare, impiedicarea propagarii focului.
In Masivul Bucegi din judetul Prahova, pompieri militari, alaturi de celelalte forte implicate, au reusit izolarea zonei, in prezent ramanand un singur focar de incendiu pe versant, pe o suprafata de 60 metri patrati.
In apropierea localitatilor Moisei si Sacel din judetul Maramures, a fost semnalat un incendiu intr-o zona greu accesibila, pe 20 de hectare de litiera si coronament de padure tanara de rasinoase. S-a reusit crearea unor perdele de protectie care sa impiedice extinderea incendiului in rezervatia naturala Muntii Rodnei. In momentul de fata se continua interventia si supravegherea zonei, incendiul fiind localizat.
Incendiile din localitatile Valea Mereniului – zona Apa Rosie si Filia, judetul Covasna, au fost stinse. Desi au ars vegetatie uscata, resturi de exploatare forestiera, litiera si coronament al padurii de rasinoase, interventia pompierilor militari a contribuit la salvarea a peste 6,5 hectare de plantatie de molidis, in varsta de 15 ani si a padurii de rasinoase in varsta de peste 50 de ani, pe o suprafata de 20 hectare.
In judetul Mures, comuna Rastolnita, pe Varful Tihulet, a fost anuntata miercuri izbucnirea unui incendiu la litiera si coronamentul unei paduri tinere de rasinoase. Pe parcursul intregii nopti, zona a fost supravegheata de pompierii militari, reusindu-se localizarea si lichidarea incendiului. De asemenea, in comuna Pietris au ars circa 5 hectare pasune, focul fiind stins.
O suprafata de 7 hectare de vegetatie uscata dintr-o padure de salcam a fost cuprinsa miercuri de flacari in comuna Vitomiresti din judetul Olt, interventia de stingere finalizandu-se in jurul orei 20.00.
In judetul Bistrita – Nasaud, sunt afectate 30 de hectare de vegetatie uscata si pasune si se actioneaza pentru lichidare.
Pe Varful Muma din judetul Sibiu, continua sa fumege cioate pe o suprafata de circa 500 metri patrati, zona fiind supravegheata.