Incendiul de la mina Skouries din nordul Greciei si urmarile acestuia

Incendiul de la complexul minier Skouries ?i urm?rile lui
Incendiul de la complexul minier Skouries si urmarile lui
Incendiul de la complexul minier Skouries si urmarile lui

Un incendiu a izbucnit pe proprietatea companiei miniere Hellas Gold, situata in padurea Skouries din nord estul insulei Halkidiki, in noaptea dintre 16 si 17 februarie 2013. Potrivit unui raport initial, publicat pe un blog favorabil evploatarii miniere “Citizen of the Aristotelis Muncipality”, intre 50 si 70 de indivizi purtand cagule si inarmati cu pistoale si bombe cu benzina au intrat pe proprietate la scurt timp dupa miezul noptii si au incendiat utilaje si vehicule. In continuare, raportul sustine ca atacatorii i-au imobilizat pe cei doi paznici aflati acolo si i-au tinut ostatici dupa ce in prealabil i-au stropit cu benzina si i-au amenintat ca le vor da foc. Dupa aflarea vestilor cu privire la atac, valoarea actiunilor detinute majoritar de Hellas Gold, parte a companiei canadiene Eldorado Gold, a scazut cu 6% la Bursa de Valori din Toronto.

Padurea Skouries face obiectul unui dispute incinse intre compania miniera, Hellas Gold, detinuta in proportie de 95% de compania miniera gigant Eldorado Gold si in proportie de 5% de compania publica de utilitati Hellaktor, si comunitatile locale. Compania pretinde ca un proiect  minier-mamut de aur si cupru va ajuta regiunea prin crearea a 5000 de locuri de munca directe si indirecte. Pe de alta parte, localnicii afirma ca atat conditiile suspecte sub care drepturile asupra exploatarii miniere au fost cedate companiei Hellas Gold, in virtutea carora statul grec nu va avea avantaje financiare de pe urma proiectului minier, cat si activitatile avute in vedere de Hellas Gold, vor afecta grav mediul inconjurator, fapt ce va genera pierderea multor locuri de munca deja existente in sectoarele economiei locale (agricultura, intretinerea animalelor, pescuit, apicultura, procesarea alimentelor si turism). Afirmatiile localnicilor sunt sustinute de cercetarile efectuate de diverse institutii stiintifice precum Universitatea Aristotle din Salonic si Camera Tehnica din Macedonia. Sprijinul acordat companiei de catre stat in numele “asigurarii investitiilor straine” a dus de multe ori la represalii din partea politiei asupra localnicilor protestatari, asa cum s-a intamplat si cu ocazia unei demonstratii, in 21 octombrie 2012. Mai multe reportaje radio pe acest subiect sunt disponibile pe site-ul Skouries (in engleza, franceza si spaniola) dar si aici, aici si aici (in limba greaca).

Incendiul de la complexul minier Skouries ?i urm?rile lui
Incendiul de la complexul minier Skouries si urmarile lui

Au existat nenumarate ipoteze cu privire la ceea ce s-a intamplat exact la locul incidentelor in noapte dintre 16 si 17 februarie. Mass-media a preluat informatiile potrivit carora paznicii au fost tinuti ostatici, imobilizati si stropiti cu benzina, chiar daca acestea nu au fost confirmate in comunicatul de presa al Eldorado Gold sau in declaratiile din partea Hellas Gold. Potrivit site-ului elen de stiri TVXS, mass-media locala a afirmat ca fortele de ordine au negat existenta unei luari de ostatici dupa incendiere, intrucat paznicii s-au retras la vederea grupului de aproximativ 40 de persoane apropiindu-se [1]. Declaratia oficiala a Ministerului Ordinii Publice, dupa calatoria ministrului Nikos Dendias in capitala regiunii Halkidiki, Polygyros, nu a evocat niciun eveniment notabil; a mentionat doar afirmatiile ministrului: “In primul rand, Grecia este un stat european care respecta litera legii. In al doilea rand, avem cu totii obligatia de a asigura posibilitatea realizarii de investitii straine in aceasta tara. Stim prea bine ca este singura solutie la problema dramatica a somajului. Va multumesc.” Inregistrari ale camerelor de supraveghere din noaptea atacului, date publicitatii, nu prezinta nicio dovada a luarii de ostatici. Drept urmare, toate acuzatiile referitoare la privarea de libertate a celor doi paznici si stropirea acestora cu benzina nu sunt confirmate, chiar daca emisiunile televizate nu au pregetat sa le repete, si chiar daca ele au fost incluse si in declaratiile paznicilor.

 

Politia a efectuat un prim val de arestari ad-hoc in dimineata zilei de 17 februarie. Localnicii contactati telefonic ne-au declarat faptul ca din primul val de 27 de arestari din satele montane din apropiere de Skouries au facut parte si angajati ai companiei, partizani ai implementarii proiectului minier. Primul grup a fost eliberat inaintea retinerii unui al doilea, format din 4 persoane, eliberate, la randul lor, in cateva ore. Lucrurile s-au agravat  in momentul in care un mandat de arestare a fost emis in noaptea dintre 17 si 18 februarie pe numele a trei membri de marca ai comunitatii ce se opune proiectului minier: Lazaros Toskas, Tolis Papageorgiou si Maria Kadaglou. Mandatul a avut ca temei declaratiile facute politistilor de cei doi paznici, care reiterau ipoteza luarii de ostatici si stropirea cu benzina de catre atacatori. La finalul acestor declaratii, unul dintre paznici a sustinut ca cei trei sunt instigatorii morali ai atacului, intrucat “toti trei, in declaratiile de pe internet, precum si in media, au incitat oponentii [proiectului minier] la acte de violenta.” Alt paznic a afirmat ca “Tolis Papageorgiu a declarat intr-un interviu recent, in Komotini, ca se opune mineritului si ca nu ii pasa daca lupta impotriva acestuia se soldeaza cu pierderi de vieti omenesti, Lazaros Toskas participa la fiecare protest impotriva companiei, iar Maria Kadaglou, incita oamenii la proteste impotriva companiei prin intermediul paginii web pe care o administreaza” [2]

Politia a reusit sa il gaseasca si sa il aresteze pe Lazaros Toskas, care a fost judecat la Tribunalul din Polygyros in data de 18 februarie (Papageorgiou si Kadoglou nu au putut fi gasiti inainte de expirarea mandatului de arestare, in seara zilei de 18 februarie). Arestarea acestuia a starnit un val de solidaritate pe internet, fiind reclamate acuzatiile insuficiente ce i s-au adus. Ca membru de marca al partidului local al opozitiei, SYRIZA, Toskas s-a bucurat de sprijinul necurmat al partidului sau, care si-a exprimat consternarea, sustinand ca arestarea acestuia este in mod evident o actiune indreptata impotriva intregului partid. Un grup mare de sustinatori din randul prietenilor, vecinilor, membrilor de partid si concetatenilor din Halkidiki l-a asteptat la iesirea din tribunal, aplaudandu-l la iesirea din arest. Dupa ce a fost eliberat, Toskas a intentat recurs impotriva acuzatorilor sai pentru fals in acuzatii si calomniere.

Procurorul Tribunalului din Polygros a inapoiat documentele incriminatoare politiei, solicitand continuarea investigatiilor si construirea unor acuzatii mai solide pentru ca acest caz sa poata continua. Dosarul cazului a fost transferat de la Polygyros la Salonic, unde un investigator urmeaza sa stabileasca daca atacul respectiv poate fi calificat sau nu drept un act de terorism.

Incendiul de la complexul minier Skouries si urmarile lui
Incendiul de la complexul minier Skouries si urmarile lui

Atacul din zona Skouries a fost intens mediatizat de presa din Grecia in 18 februarie, problema mineritului bucurandu-se de o expunere mai mare in principalele retele de informare, spre deosebire de ultimele luni. De mentionat este faptul ca talk-show-urile din timpul serii erau rezervate politicienilor la nivel local si national, partizani ai proiectului (in special primarului regiunii miniere, Christos Pachtas, acuzat de oponenti de implicatii in tranzactia suspecta prin care minele au intrat in posesia Hellas Gold in 2003, pe vremea cand era secretar de stat in Ministerul Finantelor), si acordand putin spatiu de emisie ingrijorarii localnicilor si pagubelor legate de mediu pe care proiectul le-ar putea produce. Talk-show-urile televizate au alocat totodata un spatiu considerabil dezbaterii chestiunii presupusei luari de ostatici, in pofida faptului ca aceste acuzatii sunt false.

Din data de 19 februarie, politia continua sa aresteze localnici ai satelor Ierissos si Megali Panagia din apropiere de Skouries, fara sa ii poata puna in acuzare sau aresta in temeiul unor acuzatii plauzibile. Activistii locali sustin ca politia solicita persoanelor aflate in detentie mostre de ADN si le acuza de insubordonare daca refuza sa coopereze.

Actualizare 20 februarie 2013 – 10:20am

Un localnic pe care l-am contactat telefonic a confirmat ca politia cere mostre de ADN celor aflati in detentie, acuzandu-i de insubordonare daca refuza sa coopereze. Mai mult, ieri, in fata punctului de intalnire al opozantilor proiectului, au fost reperate masini de politie in care se aflau doua persoane cu gluga pe cap ce notau numerele de pe placile de inmatriculare ale masinilor parcate in fata locului. Opozantii proiectului au hotarat sa organizeze un nou protest anti-minier in satul Megali Panagia sambata, 24 februarie.

[1] Politia a oferit cateva declaratii prin intermediul purtatorului de cuvant si prin e-mail, insa nu a publicat niciun comunicat de presa oficial pe site-ul institutiei pana in momentul  redactarii articolului.

[2] Blogul administrat de Maria Kadaglou, Hellenic Mining Watch, reprezinta o sursa pretioasa de informatii cu privire la planurile si activitatile din domeniul minier in Grecia (disponibil in limba greaca).

Sursa articolului: www.international.radiobubble.gr/

Traducere: Raluca Ghita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *