Guvernul a aprobat timbrul de mediu pentru masini

  0
  468
  25% din masini = 90% din poluare
  25% din masini = 90% din poluare
  Guvernul a aprobat timbrul de mediu pentru masini
  Guvernul a aprobat timbrul de mediu pentru masini

  Guvernul a avizat introducerea timbrului de mediu care va fi perceput la inmatricularea masinilor, inlocuind actuala taxa auto.

  Noul sistem de taxare va fi introdus la 15 martie, pana atunci Guvernul urmand sa definitiveze si normele de aplicare.

  Guvernul a anuntat recent ca a definitivat forma noii taxe auto, aplicata sub forma timbrului de mediu, cu o formula de calcul diferita, care conduce la o crestere in medie de circa 10% a sumei de plata pentru masinile Euro 4 si Euro 3 si o scadere cuprinsa intre 60% si 90% pentru masinile Euro 2, Euro 1 si non-euro.

  Conform noii formule de calcul, suma de plata va scadea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 si cu 90% pentru non-euro.

  Cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2, cu tehnologii mai invechite, ar urma sa fie mai mic decat cel actual, mergandu-se pe ideea ca aceste masini au o durata scurta de functionare si, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

  Taxa va ramane la aceleasi cote pentru masini Euro 5, in timp ce pentru Euro 6, masini hibride si electrice, nu va fi platit nimic.

  Taxa va fi insa calculata diferit pentru masinile cu motoare pe benzina si pentru cele cu motoare diesel, conform ultimelor declaratii ale ministrului Mediului.

  Timbrul de mediu va fi calculat in principal in functie de emisia de CO2, luat in calcul in intregime pentru timbru fata de 30% in legea in vigoare, inscrisa in cartea de identitate a masinii sau documentele de omologare.

  Timbrul va fi platit o singura data, la prima inmatriculare pe piata din Romania sau la prima transcriere, dar nu si in cazul tranzactiilor civile (mostenire sau partaj).

  Cei care au platit actuala taxa de poluare nu vor mai plati timbrul de mediu.

  In plus, persoanele care vor cumpara, incepand cu 15 martie 2013, un autoturism electric vor primi, la momentul achizitionarii, un „ecotichet” in valoare de 12.000 lei, a decis Guvernul prin ordonanta de urgenta care introduce timbrul de mediu pentru inmatricularea masinilor.

  Noua prevedere a foat anuntata de ministrul Mediului, Rovana Plumb, care a aratat ca prin aceasta masura se urmareste stimularea vanzarii de autovehicule nepoluante.

  Conform ministrului, modul de acordare a acestui tichet urmeaza sa fie stabilit prin normele metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta, dar se va avea in vedere ca suma respectiva sa nu fie acordata producatorului pentru a nu se considera ajutor de stat, conform legislatiei comunitare.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.