Inconveniente de mediu in municipiul Suceava

Ele survin concentrarii pe o suprafata mica a unui numar tot mai mare de locuitori > In schimb, judetul poate fi considerat favorizat, distributia asezarilor umane in teritoriu fiind uniforma

Ieri, la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului, a fost celebrata Ziua internationala a zonelor urbane, prilej cu care a fost tinuta o dezbatere pe marginea urbanizarii si efectelor acestui fenomen. Manifestarea a fost organizata de Agentia pentru Protectia Mediului, impreuna cu Grupul Ecologic de Colaborare GEC „Bucovina”, la masa rotunda participand reprezentati ai Primariei Suceava, Institutiei Prefectului, Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu, Sistemului de Gospodarire a Apelor, „ecoelevi” si profesori de la Liceul cu Program Sportiv, Colegiul National „Mihai Eminescu” si scolile cu clasele I-VIII „Ion Creanga” si „Miron Costin”, din Suceava.

In ceea ce priveste tema pusa in discutie, Iluta Cocris, director executiv al APM, a evidentiat ca multe dintre probleme survin concentrarii pe o suprafata mica a unui numar tot mai mare de persoane, in special in municipiul Suceava, care a depasit 106.000 de locuitori. Pe de alta parte, din acest punct de vedere, judetul Suceava se poate considera favorizat, intrucat distributia asezarilor umane in teritoriu este una uniforma.

„Marile aglomerari urbane creeaza probleme importante in ceea ce priveste protectia mediului. Din punct de vedere al impactului asupra factorilor de mediu si utilizarii resurselor, judetul Suceava are avantajul distribuirii omogene a populatiei”, releva seful APM, adaugand ca, astfel, este permisa o gestionare facila a aspectelor referitoare la poluare, apa uzata, utilizare a solului si salubritate.

A fost prezentat si proiectul „Eco-transparenta”, al GEC „Bucovina”, in cadrul caruia s-au derulat campanii de monitorizare, prin voluntariat civic, a mediului urban. In urma acestora, in municipiul Suceava au fost semnalate numeroase deficiente, printre care cele legate de agresarea spatiilor verzi cu lucrari ISPA, parcari pentru autovehicule, chioscuri si gunoaie: lipsa locurilor de joaca sau existenta unor dotari periculoase pentru copii; prezenta atelajelor hipo, precum si cele referitoare la poluarea atmosferica si fonica.

„Daca la debutul proiectului am intampinat o oarecare reticenta din partea functionarilor publici de la diverse institutii, pe parcurs am devenit parteneri sau chiar prieteni”, reliefeaza Beatrice Stefanescu, presedintele GEC „Bucovina”.

La randu-i Victoria Tabarcea, reprezentantul Primariei Suceava a recunoscut ca probleme de genul celor semnalate exista, accentuand, insa, ca municipalitatea avut si desfasoara o serie de proiecte care se vor resimti, in mod consistent, in imbunatatirea calitatii factorilor de mediu. Dna Tabarcea a mai mentionat ca un rol important il au si lucitorii municipiului, care, de multe ori, dau dovada de lipsa de educatie ecologica si spirit civic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *