Doar Avrigul vrea, din judetul Sibiu, sa utilizeze energie verde

0
277

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru deruleaza o campanie de promovare a eficientei energetice, a reducerii emisiilor de dioxid de carbon, precum si de incurajare a comunitatilor locale in valorificarea energiei din surse regenerabile. Pana in prezent, in Regiunea Centru doar patru localitati au aderat la Pactul Primarilor si si-au asumat obiectivele acestuia: Brasov, Alba Iulia, Aiud si Avrig. In 8 noiembrie, a avut loc o noua sesiune de informare, la sediul ADR Centru din Alba Iulia.

ADR Centru desfasoara, in primele 8 luni de implementare ale proiectului ENESCOM, o campanie de informare in randul administratiilor locale cu privire la Pactul Primarilor si a modului in care localitatile pot contribui, prin aderarea la aceasta conventie, la atingerea obiectivelor si a tintelor europene privind politica energetica, utilizarea mai eficienta a energiei, cresterea ponderii utilizarii surselor regenerabile de energie, reducerea emisiilor de CO2.

„Pentru a veni in sprijinul localitatilor care au aderat la Pactul Primarilor, Comisia Europeana a creat cateva structuri de sprijin care ofera suport tehnic gratuit localitatilor in realizarea planurilor de actiune. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru va infiinta un astfel de birou regional de informare pentru promovarea energiei durabile, prin care va oferi suport si asistenta localitatilor in realizarea planurilor de actiune si a inventarului emisiilor de dioxid de carbon”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

La intalnire de luni au participat reprezentantii a opt autoritati publice locale din trei judete ale Regiunii Centru, respectiv din partea primariilor din Alba Iulia, Aiud, Abrud, Ocna Mures, Zlatna, precum si Avrig, Iernut si Medias.

Proiectul ENESCOM si Conventia Primarilor

Proiectul ENESCOM – European Network of information centres promoting Energy Sustainability and CO2 reduction among local COMmunities (Retea europeana de centre de informare pentru promovarea energiei durabile si reducerea emisiilor de CO2 in comunitatile locale) – isi propune sa intareasca rolul comunitatilor locale din Croatia, Republica Ceha, Franta, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania si Marea Britanie, in diminuarea efectelor schimbarilor climatice.
Unul din instrumentele pe care Comisia Europeana le-a creat in sprijinul dezvoltarii de politici in domeniul energiei, pentru autoritatile locale, este Pactul Primarilor (Covenant of Mayors). Pactul Primarilor este un angajament, al oraselor si localitatilor semnatare, de sprijinire a obiectivelor politicii energetice a Uniunii Europene in termeni de reducere a emisiilor de CO2 prin promovarea eficientei energetice, precum si pentru producerea si utilizarea de energie curata.
Aderarea la aceasta conventie implica semnarea la Bruxelles a unei adeziuni prin care consiliul local, prin primarul localitatii, se angajeaza:

  • sa depaseasca obiectivele stabilite de UE pentru anul 2020, prin reducerea emisiilor de CO2 cu cel putin 20%;
  • sa prezinte un plan de actiune in domeniul energiei durabile, incluzand un inventar de referinta al emisiilor, care sa descrie modul in care vor fi atinse obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 pana in anul 2020, plan care va fi prezentat in termen de un an de la data semnarii acordului;
  • sa prezinte un raport de implementare a planului de actiune cel putin o data la doi ani dupa elaborarea acestuia, pentru evaluare, verificare si monitorizare.

Pana in acest moment, in cadrul proiectului ENESCOM s-au derulat doua intalniri de lucru in Regiunea Centru.

Informatii despre procedura de aderare la Pactul Primarilor pot fi accesate la adresa: www.eumayors.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.