Serviciile secrete indiene au acuzat Greenpeace si alte organizatii de lobby ca infraneaza progresul economic militand impotriva proiectelor energetice, a mineritului si a organismelor modificate genetic, scrie Reuters. Aceasta dezvaluire vine intr-un moment in care premierul Indiei, Narendra Modi, cauta metode de resuscitare a cresterii economice, care a scazut sub 5%, fenomen care, spune el, sufoca investitiile si stirbeste de joburi milioane de tineri care intra piata muncii.
De cealalta parte, Greenpeace neaga presupusele sale eforturi de a bloca cresterea economica, spunand ca acuzatiile sunt o incercare de reducere la tacere si ca organizatia sustine dezvoltarea durabila. Raportul guvernamental ar urma sa intensifice dezbaterea privind calea economica a Indiei: fie mizeaza pe cartea cresterii economice sub administratia Modi, fie incearca o strategie mai echilibrata, ca fostul guvern.
Organizatii ca Greenpeace, cu finantare straina, se tem ca vor fi inabusite de noul regim, care pare mai prietenos cu mediul de afaceri. “S-a observat ca un numar semnificativ de ONG-uri indiene finantare de donatori din SUA, Marea Britanie, Germania si Olanda se folosesc de aspecte populise pentru a crea un mediu care duce la impiedicarea proiectelor de dezvoltare”, sustin serviciile secrete indiene. Aceste proiecte de dezvoltare includ initiative energetice bazate pe arderea de carbune, organisme modificate genetic, uzina de otel a companiei sud-coreene POSCO sau proiectul de exploatarea a bauxitei al companiei Vedanta, cu sediul in Londra, precum si proiectele hidroenergetice din Arunachal Pradesh, un stat strategic aflat la granita cu China.
Stoparea sau intreruperea acestor proiecte, luate impreuna, au redus cu 2-3% pe an cresterea produsului intern brut al Indiei, potrivit unui fragment din raportul serviciilor secrete, obtinut de Reuters, Greenpeace fiind considerata cap al rautatilor efortul de infranare a economiei. Zeci de proiecte de dezvoltare au fost intarziate in ultimii ani din cauza opozitiei locale, a obstacolelor ecologice si a dificultatilor de achizitionare de terenuri. Modi a promis ca va grabi implementarea proiectelor deja aprobate.
In jur de 70 de milioane de locuinte, care gazduiesc 35-40% din populatia de 1,2 miliarde de locuitori ai Indiei, nu au inca acces la electricitate. Vara aceasta, autoritatile locale s-au confruntat cu pene de curent si cu furia cetatenilor, care se confrunta cu cel mai indelungat val de caldura din istoria tarii. In aceste conditii, India este disperata sa produca electricitate, iar carbunele ar urma sa stea la baza securitatii sale energetice decenii la rand. Aflati mai multe pe site-ul Reuters.