Un nou bubble si un nou domeniu sortit falimentului: industria energiilor neconventionale

0
352
Un nou bubble si un nou domeniu sortit falimentului: industria energiilor neconventionale
Un nou bubble si un nou domeniu sortit falimentului: industria energiilor neconventionale

Citesc in ultimele zile stiri despre agitatia consultantilor, a evaluatorilor, a intermediarilor, a bancherilor de investitii, a facatorilor de bine si, mai ales, a avocatilor specializati in energie: se preconizeaza injumatatirea numarului de certificate verzi pe megawat instalat in parcurile de energie eoliana si fotovoltaica. Se vede, deja, ca si acest domeniu de investitie si consultanta este un bubble, probabil la fel de mare cit a fost bubble-ul imobiliar din anii 2006-2008 (creat tot de consultanti, avocati, bancheri de investii, agenti imobiliari si facatori de bine).

In primul rind, pentru ca energia produsa prin aceste mijloace ne-conventionale este mai scumpa decit cea conventionala, materia prima, elementele componente, logistica, serviciile, know-how-ul si personalul calificat venind aproape toate (estimarea e la 95% – a se vedea declaratiile de saptamina trecuta a Asociatiei Oamenilor de Afaceri) din strainatate.

In al doilea rind, pentru ca banii nu vin in acest domeniu din productia de energie, ci din certificatele verzi care se acorda celui care “investeste” in acest sector. Ideea, principiala si etica, a autoritatilor, este ca, treptat, producatorii de energie sa se orienteze catre mijloace nepoluante de productie (apa, biomasa, solar, eolian), pentru aceasta fiind mobilizate fonduri publice care sa ii recompenseze pentru aceste eforturi.

Spre exemplu, pentru un megawat de energie solara se atribuie, in acest moment, 6 certificate verzi, fiecare astfel de certificat valorind undeva in jur de 55 euro. In plus, tot ce se “produce” in acest sistem, se introduce, cu plata, in sistemul energetic national. Nu stiu cit costa producerea unui megawat de energie solara sau eoliana, dar cu siguranta costa mai mult decit un megawat produs din combustibili fosili sau atomici si, cu atit mai mult, costa mai mult decit energia din apa. Energia hidro este singurul tip clasic de energie care beneficiaza de certificate verzi pe megawat, dar mult mai putine decit energia din bio-masa, solar si eolian; celelalte tipuri de energie nu beneficiaza de astfel de certificate, fiind, logic, descurajate.

Daca s-ar limita la sumele obtinute din sistemul energetic national, producatorii de energie ne-conventionala ar fi evident pe pierdere, ar intra repede in faliment. Singurul lucru care le da speranta unei cresteri viitoare este certificatul verde. Cei din domeniul energiei ne-conventionale nu fac, de fapt, decit sa speculeze aceste certificate. Este vorba, deci, si aici de speculatie financiara, asa cum a fost vorba de speculatie financiara in domeniul creditelor ipotecare de tip sub-prime de pe piata americana care, incepind cu 2007, au declansat ceea ce ne-am obisnuit sa denumim criza economica mondiala. In al treilea rind, de citiva ani, de cind au fost nevoiti sa vireze dinspre imobiliare catre energie, avocatii si consultantii si-au facut curaj, apoi avint, zugravind acest domeniu in cele mai frumoase culori. Acum, cind autoritatile vor reducerea numarului de certificate verzi per megawat au inceput sa se agite si sa dispere.

Cind, in 2009, a fost clar ca afacerea imobiliara s-a stins pentru eternitate, marile firme de avocatura, campioane ale domeniului, au virat catre insolventa. Nu prea le-a reusit manevra, caci insolventa e un pic mai complicata decit operatiunea de copy-paste pe care obisnuiau sa o faca in imobiliar in 2006-2008. Dar nu e asa ca e cool? Creezi sau contribui virtos la crearea unui bubble care se sparge si te asezi dupa aceea in pozitie lotus, sperind sa culegi foloasele exploziei.

Si acest bubble al energiei ne-conventionale se va sparge in curind (asa cum se va intimpla, catre sfirsitul anului 2013, si cu afacerile din domeniul medical, alta mica vedeta a ultimilor doi ani).

Si vor urma, desigur, alte insolvente.

Eu, unul, nu pot decit sa imi reamintesc, nu cu placere, ci cu tristete, ca si in 2007, toamna, i-am avertizat pe acesti oameni ca urmeaza spargerea bulei imobiliare. Le stricasem festinul … Iar acum ma marginesc sa constat ca nici atunci nu au invatat din greseli, si nici acum nu vor ajunge sa invete din greseli. Caci si aceasta bula “energetica” se va sparge. Si vor urma insolvente. Prostia si lacomia nemasurata se platesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.