Infractionalitatea contra mediului inconjurator este in crestere

Infrac?ionalitatea contra mediului înconjur?tor este în cre?tere
Infractionalitatea contra mediului inconjurator este in crestere
Infractionalitatea contra mediului inconjurator este in crestere

Infractionalitatea contra mediului inconjurator este in crestere, a declarat presedintele Eurojust, Michele Coninsx, facand apel la o mobilizare generala impotriva acestui flagel, transmite AFP. Traficul cu coarne de rinocer sau gestionarea depozitelor ilegale de deseuri toxice sunt domenii care atrag tot mai mult membrii retelele de crima organizata, care realizeaza astfel „imense profituri”, a afirmat seful oficiului european de cooperare judiciara cu sediul la Haga. „Numarul infractiunilor creste, dar nu am constatat cresterea pe masura a numarului de urmariri penale si de condamnari”, a adaugat ea, sustinand ca, la fel ca si in cazul crimei organizate, aceste infractiuni se pot combate prin armonizarea reglementarilor si aplicarea unor sanctiuni de descurajare.

„Profiturile sunt enorme, iar pedepsele, slabe”, si traficantii se strecoara cu abilitate printre prevederile legii din cauza lipsei de expertiza a politiei si justitiei sau a slabei cooperari internationale, a explicat Coninsx. Potrivit OECD, numai traficul ilegal de deseuri genereaza, la nivel international, o cifra de afaceri anuala cuprinsa intre 30 si 70 de miliarde de dolari. Mafia italiana a dat tonul. In 2013, Eurojust inventaria 296 de clanuri mafiote implicate in afaceri cu gropi ilegale de deseuri in Europa, Asia si Africa. Ele incearca in prezent sa intre pe piata energiilor regenerabile pentru a-si spala profiturile. Totodata, dorinta de a reducere costurile creste in randul producatorilor industriali tentatia de a neglija regulile de mediu, avertizeaza un raport al Eurojust.

Oficiul a contribuit, in 2012, la dezarticularea unei retele de trafic cu gunoi de grajd intre Olanda, Belgia, Germania, Polonia si Elvetia, care viza evitarea unor taxe de 8-9 milioane de euro. In raport se mai mentioneaza „cresterea semnificativa a numarului de descarcari ilegale de deseuri in Germania”. „Crima organizata a patruns si in traficul cu animale”, pentru care Europa este o piata buna si o placa turnanta, adauga raportul. Eurojust s-a ocupat de o retea de traficanti de pasari, care actiona in Belgia, Spania, Franta si Marea Britanie. In Africa, „organizatii teroriste sunt finantate din traficul de rinoceri”, a mai spus Michle Coninsx.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *