Initiativa – Egiptul cerceteaza energiile regenerabile

Egiptul a anuntat deschiderea pe teritoriul sau a unui centru de surse regenerabile de energie, proiect care este finantat cu 30 de milioane de dolari americani. Centrul “se va ocupa” de Orientul Mijlociu si de tarile din Africa de Nord.

Centrul Regional de Excelenta pentru Energie Regenerabila si Eficienta Energetica a fost deschis saptamina trecuta printr-o ceremonie oficiala in Nasser City, Cairo. Proiectul este finantat cu un grant de 11 milioane de dolari de la Uniunea Europeana prin Banca Europeana de Investitii si reprezentanta din Egipt a Comisiei Europene. Alte 9,5 milioane de dolari provin de la Agentia Germana pentru Cooperare Tehnologica, iar 3 milioane de euro sint date de Agentia Daneza pentru Dezvoltare Internationala. Ministerul egiptean al electricitatii si energiei contribuie cu 6,3 milioane de dolari. Centrul va efectua cercetari in domeniul energiilor regenerabile, incluzind testarea unor tehnologii care produc energie eoliana si solara. Ulterior, va acorda asistenta guvernelor si companiilor private, va promova cunostintele dobindite si va transfera tehnologia obtinuta intre companiile si guvernele zonelor mai sus mentionate.

Finantare
Granturile initiale obtinute de Egipt acopera primii cinci ani de activitate stiintifica a centrului. Dupa aceasta perioada, centrul ar trebui sa fie capabil sa se autofinanteze prin consultanta pe care o va oferi si prin serviciile de training. Centrul va fi condus de un board compus din reprezentanti ai tarilor membre, si anume: Algeria, Iordania, Liban, Libia, Maroc, Palestina, Siria, Tunisia si Yemen.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente