Dupa certificarea sistemului sau de colectare online de catre autoritatile luxemburgheze, Fraternité 2020 a devenit prima initiativa cetateneasca europeana care a inceput sa colecteze declaratii de sustinere pe serverele Comisiei Europene.
Fraternité 2020 doreste „sa imbunatateasca programele de schimb ale UE, precum Erasmus sau Serviciul european de voluntariat, pentru a contribui la o Europa unita, bazata pe solidaritate intre cetateni” si a fost prima initiativa cetateneasca europeana (ICE) inregistrata de catre Comisie.
In luna iulie, Comisia a propus gazduirea initiativelor cetatenesti europene pe propriile sale servere, ca raspuns radical la problemele semnalate de unii organizatori in ceea ce priveste gasirea unor solutii de gazduire corespunzatoare si instalarea sistemelor lor de colectare online. Aceasta s-a angajat, de asemenea, sa sprijine organizatorii interesati de utilizarea acestui serviciu in vederea obtinerii unei certificari a sistemelor lor de colectare online, astfel incat acestia sa poata incepe cat mai curand posibil colectarea declaratiilor de sustinere.
Incepand din acel moment, Comisia a colaborat indeaproape cu organizatorii si cu Centrul national al tehnologiilor informatiei [Centre des technologies de l’information de l’Etat (CTIE)] din cadrul Ministerului functiei publice si al reformei administrative din Luxemburg. CTIE este autoritatea de certificare desemnata in Luxemburg, la sediul careia sunt amplasate serverele Comisiei.
Aceasta cooperare stransa da, in prezent, rezultate concrete. Initiativa „Fraternité 2020” a semnat un acord de gazduire cu Comisia si a obtinut certificarea de catre CTIE a sistemului sau de colectare online, aceasta fiind ultima etapa necesara inainte ca site-ul internet destinat colectarii online a declaratiilor de sustinere in favoarea acestei initiative sa poata aparea online pe serverele Comisiei. Site-ul internet este disponibil incepand cu 26 octombrie.
Vicepresedintele Šefčovič a afirmat: „Acest rezultat demonstreaza hotararea ferma a Comisiei de a asigura reusita acestui nou instrument al democratiei participative. Cand am sustinut ca organizatorii primelor initiative nu vor intampina obstacole insurmontabile la lansarea initiativelor lor, eram convins de ceea ce spun. As dori sa multumesc autoritatilor luxemburgheze, in special doamnei ministru Octavie Modert, pentru excelenta lor cooperare care a permis Comisiei sa isi respecte angajamentul.”
Domnul Luca Copetti, un reprezentant al comitetului cetatenilor din cadrul initiativei Fraternité 2020, a declarat: „Suntem entuziasti ca am inceput sa colectam declaratii de sustinere pentru initiativa noastra. De multa vreme doream sa promovam viziunea noastra asupra unei Europe unite, bazata pe solidaritate intre cetateni, prin intermediul acestui nou instrument al democratiei transnationale. Am inceput sa ne pregatim pentru lansarea sa cu mai bine de doi ani in urma si am fost primii la linia de start in momentul intrarii in vigoare a regulamentului. Fiind vorba de prima initiativa de acest tip inregistrata de Comisie, am intampinat anumite dificultati care nu puteau fi prevazute. Suntem recunoscatori Comisiei ca ne-a ajutat sa depasim aceste momente dificile si suntem multumiti ca acum ne putem concentra asupra organizarii unei reale dezbateri europene care sa vizeze propunerile noastre si care ne va permite, speram, sa obtinem nivelul de sprijin necesar.”
Doamna Octavie Modert, ministrul luxemburghez, a declarat: „Este o onoare sa certific, la Luxemburg, primul sistem de colectare online al unei initiative cetatenesti europene, contribuind astfel la dotarea cetatenilor europeni cu un instrument puternic al democratiei participative la nivel european. Sunt foarte incantata de faptul ca aceasta certificare reprezinta un veritabil exemplu de mentalitate europeana, care se reflecta in colaborarea dintre Comisia Europeana si serviciile CTIE de care sunt responsabila. Luxemburgul este onorat ca poate gazdui serverele destinate sistemelor de colectare online si este dispus sa isi ofere serviciile in vederea unei colaborari continue cu Comisia pentru a garanta buna functionare a acestui instrument participativ si pentru a oferi organizatorilor de initiative cetatenesti o solutie durabila.”
Coraportorii privind ICE din cadrul Parlamentului European au salutat, de asemenea, aceasta initiativa. Domnul Alain Lamassoure, deputat in Parlamentul European, a declarat: „Sunt incantat sa constat ca, datorita eforturilor depuse de Comisie, toate conditiile tehnice sunt indeplinite in prezent pentru a permite cetatenilor sa participe la elaborarea legislatiei UE.”
Doamna Zita Gurmai, deputat in Parlamentul European, a adaugat: „Sunt fericita ca prima ICE inregistrata este acum pregatita sa inceapa colectarea online a semnaturilor. Cred ca discutia lansata de aceasta ICE va stimula in mod considerabil dezbaterile la nivel european. Aceasta cooperare in randul partilor interesate a demonstrat ca, atunci cand exista vointa, exista intotdeauna o modalitate de a depasi dificultatile tehnice. Sunt convinsa ca acest spirit va continua sa ne calauzeasca pasii in cotidian, astfel incat acest instrument al democratiei participative sa devina un atu valoros pentru cetatenii europeni.”
Fraternité 2020 este prima ICE gazduita pe serverele Comisiei, insa nu este prima ICE care a inceput sa colecteze declaratii de sustinere online. Aceasta onoare ii revine initiativei „Right 2 Water”, care utilizeaza o solutie de gazduire privata. Ambele initiative folosesc software-ul gratuit si cu sursa deschisa furnizat de catre Comisie in vederea colectarii online.
In plus, Comisia a inregistrat deja alte 10 initiative, dintre care patru au semnat deja un acord de gazduire cu Comisia pentru sistemele lor de colectare online si, foarte curand, ar trebui sa fie in masura sa inceapa colectarea primelor declaratii de sustinere.