Instalatiile de recuperare a caldurii scad facturile la energie

Lansate cu succes in America, noile tehnologii improspateaza aerul din locuinte. Aparatele permit utilizatorilor sa controleze electronic calitatea aerului, caldura si umiditatea

Tot mai multe cladiri de locuit si de birouri sunt dotate cu instalatii recuperatoare de caldura. Acestea sunt menite sa economiseasca mai mult de trei sferturi din energia folosita pentru incalzirea sau, dupa caz, racirea incaperilor.

Dezvoltatorii de proiecte imobiliare au inceput sa le propuna noilor proprietari case in care aerul sa fie tot timpul proaspat. Asta dupa ce au observat ca, de multe ori, calitatea climatului interior are de suferit in urma izolatiei termice optime, cum ar fi geamurile termopan. Aerul nu mai circula, atmosfera se imbacseste si dupa mai multe ore petrecute in aceeasi incapere, oamenii simt ca nu mai pot respira.

Solutia cea mai la indemana este aceea de aerisire prin deschiderea ferestrei. Insa, acest fapt poate fi un impediment mai ales iarna, din cauza ca se pierde din energia termica existenta in camera, cei mai multi dintre proprietari fiind adeptii expresiei „arunci banii pe fereastra”.

In plus, in orasele poluate deschiderea ferestrei nici nu e recomandata in orele de varf din cauza ca de afara patrund praful, microbii si poluarea fonica. Nici vara lucrurile nu stau mai bine in cazul cladirilor dotate cu instalatii de aer conditionat, pentru ca acestea functioneaza la parametri normali doar daca ferestrele sunt inchise.

Ventilatoare cu consum redus

Pentru ca in niciunul dintre cazurile prezentate mai sus nu se recupereaza caldura, specialistii in eficienta energetica vin cu o solutie: recuperatoarele de caldura.

Cunoscute ca „heat exchangers”, sistemele de recuperare a energiei sunt la moda in Statele Unite si in multe dintre statele europene, unde sunt folosite atat de catre consumatorii casnici de energie electrica, cat si de catre institutii. Unii dintre specialisti numesc aceste sisteme de recuperare a energiei „instalatii de ventilatie activa cu recuperare de caldura”.

In principiu, o astfel de instalatie este o cutie izolata termic in interiorul careia actioneaza doua ventilatoare cu consum redus si un schimbator de caldura aer – aer. Eficienta termica a unei astfel de instalatii depinde de diferenta dintre temperaturile aerului curat introdus si aerului evacuat, umiditatea aerului evacuat, debitul de aer stationar si sistemul constructiv al schimbatorului.

Utilizatorii de recuperatoare de caldura pot controla electronic debitele si variatia acestora in functie de parametrii aerului evacuat. Modificarea lor se poate realiza automat sau de catre utilizator.

Instalatiile de recuperare a caldurii pot fi folosite si in halele industriale, unde li se amenajeaza camere speciale

Cladiri cu viata mai lunga

Potrivit specialistilor, folosirea sistemului de recuperare a caldurii duce la improspatarea aerului, independent de starea vremii. Exista sisteme dotate cu trepte de filtrare a aerului, ceea ce asigura un confort termic ridicat. In plus, costurile cu energia termica se reduc simtitor. Recuperarea caldurii asigura si o viata mai lunga constructiilor, ceea ce determina o evaluare superioara pe piata imobiliara.

Unul dintre avantajele instalatiilor de recuperare a caldurii este ca aerul din exteriorul imobilului este introdus la o temperatura foarte apropiata de cea din interiorul acestuia, fara sa se risipeasca energia termica utilizata in crearea ambientului interior. Unii dintre producatori fabrica schimbatoarele de caldura aer – aer din placi de aluminiu ondulat sau din polipropilena extrudata ondulata.

Caldura degajata la gatit va fi captata cu ajutorul unor orificii speciale

Specialistii spun insa ca, desi diferenta de eficienta termica dintre aluminiu si polipropilena este sub 10%, schimbatoarele de aluminiu sunt mai grele si de pana la 2 ori mai scumpe. In acest caz, suprafetele de schimb pe sens de curent sunt de minimum 30 metri patrati.

Curentii de aer sunt complet separati si pot fi orientati in cruce sau in sens opus, caz in care eficienta termica creste. In opinia specialistilor, daca la o locuinta cu un sistem izolator termic (termosistem) se introduce un sistem de ventilare care asigura schimbarea aerului interior la cel mult 4 ore, atunci fenomenul de condens din zonele ferestrelor nu se produce.

Cum functioneaza sistemul

Printr-un sistem de recuperare a caldurii, aerul cald din diferite incaperi, incarcat cu umiditate excesiva, praf si microbi, este aspirat printr-un orificiu. Acest lucru are loc in timp ce, simultan, printr-un alt orificiu al sistemului dotat cu filtru se aspira aer proaspat de afara. Energia termica din aerul evacuat este folosita pentru preincalzirea aerului introdus in camera.

Astfel ca, in incapere, este suflat un aer proaspat, filtrat si preincalzit, iar in exterior este evacuat aerul extras din incapere, el fiind racit. „Sistemul de climatizare permite un procent de recuperare a energiei termice de pana la 90% cu un schimb minim de aer si asigurand un climat interior proaspat si sanatos”, spune Philip Haight, reprezentantul companiei americane Southern Heat Exchanger.

Aparatele de aer conditionat vor fi inlocuite treptat cu sisteme performante de refolosire a aerului

Schimbator static pentru aer

Exista si un alt tip de recuperator de caldura, proiectat pentru a asigura o economie de energie in instalatiile de climatizare – ventilare, cu sisteme de distributie a aerului prin tubulatura. In acest caz, recuperarea energiei se realizeaza cu ajutorul a doua ventilatoare echipate cu motoare monofazate. Acestea functioneaza simultan pentru realizarea vehicularii debitului de aer necesar.

Intreg ansamblul este cuprins intr-o carcasa autoportanta cu rol de sustinere a elementelor componente cat si de creare a drumurilor de aer prin interiorul aparatului. In exterior, aceasta carcasa prezinta deschideri dreptunghiulare pentru conectarea la sistemul de tubulatura.

Schimbul termic intre aerul evacuat din incapere si aerul proaspat introdus se realizeaza printr-un schimbator static, cu flux incrucisat, tip aer – aer. Pentru cazul in care recuperatorul de energie functioneaza la temperaturi foarte scazute (sub – 15°C), la montajul tubulaturii se prevede un by-pass ce canalizeaza aerul din exterior direct la ventilatorul de introducere.

Pentru a nu fi inestetic, sistemul pentru recuperarea energiei poate fi asezat in colturile mai putin vizibile

Aparatul nu trebuie oprit iarna

Unul dintre modelele de recuperator de caldura este modelul rotativ. Acesta nu trebuie sa fie oprit iarna pentru dezghetarea circuitului de evacuare in scopul reluarii functionarii normale. Un recuperator rotativ are in componenta doua circuite: unul de evacuare si altul de introducere.

In circuitul de evacuare intra un filtru de curatare a aerului viciat, dar si un senzor prin care se masoara gradul de murdarire a filtrului. In circuitul de introducere exista de asemenea un filtru de curatare a aerului proaspat.

Utilizatorul va sti cat de murdar e acest filtru datorita unui senzor care arata gradul de mizerie. Modelul de recuperator rotativ e dotat si cu un panou de automatizare care permite o programare pe saptamani, zile si chiar ore. Studiile arata ca recuperatorul rotativ are o eficienta termica de 86%.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente