Intalnirea Arhiterra pentru identificarea unor posibile trasee de bicicleta

Joi seara 22 mai 2008 in subsolul Librariei Carturesti a avut loc, dupa o perioada relativ lunga de pauza, o noua intalnire Arhiterra, in care arh. Klaus Birthler a prezentat proiectul Velocult RG initiat de asociatia Reenerlo¤ndchen.

Proiectul in curs de desfasurare si-a propus identificarea unor posibile trasee de bicicleta care sa fie incluse intr-o retea turistica de cunoastere a Reghinului si imprejurimilor, atat ca peisaj cat si din perspectiva contextului cultural. Proiectul va fi finalizat cu realizarea unei harti pentru aceste trasee. Invitati sa participe la proiect au fost elevi la liceele din Reghin.

Demersul asociatiei a inceput de la constatarea ca locuitorii sunt tot mai putin constienti de oras si de imprejurimile acestuia. E usor de observat ca am ridicat in jurul nostru mai mult sau mai putin constient bariere solide care ne limiteaza orizontul si modul de viata si de relationare cu mediul, ceea ce se reflecta in indiferenta cu care acceptam ca zone valoroase sa dispara sau ca uitarea sa stearga memoria locului. Un exemplu graitor este PUG-ul orasului Reghin care in decembrie 2007 era expus pentru consultare publica. Cu aceasta ocazie membrii asociatiei Reenerlo¤nchen au descoperit ca o mare zona de padure era propusa sa fie inclusa in intravilan si defrisata, iar pajistea de agrement a orasului sa devina cartier rezidential. Semnalate la timp aceste probleme au fost din fericire corectate in proiect.

Traseele culturale de bicicleta sunt un prim pas in constientizarea locurilor si orasului si a redescoperirii memoriei. Intr-un mediu de viata tot mai dinamic, notiunea simpla de plimbare pare pe cale de disparitie. Pe jos sau cu bicicleta traseele culturale Velocult RG invita pe toata lumea sa redescopere aceasta placere. Dincolo de relaxarea si placerea descoperirii indentitatii unui loc aceasta actiune are si potential economic si educational mare.

http://velocult.wordpress.com/

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente