Ministrul Mediului si Padurilor, László Borbély, a sustinut vineri, 17 februarie 2012, la Targu Mures, o conferinta de presa in cadrul careia a anuntat intentia de a modifica legea 50 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii in asa fel incat cei care solicita autorizatie de constructie sa nu mai fie nevoiti sa mai solicite si acord de mediu daca respectiva constructie nu are un impact asupra mediului.
„Este vorba de o debirocratizare, am propus o modificare a Legii 50 privind executarea autorizarii constructiilor. Degrevam astfel pe cei care au dat aceste acorduri si mai ales pe cetateni sa nu mai mearga la ghiseu si sa obtina acest acord” a declarat ministrul László Borbély.
Prin realizarea acestor modificari, la nivelul agentiilor de mediu se va realiza o debirocratizare, tinand cont ca numai in anul 2011 s-au solicitat 90.000 de astfel de acorduri de mediu la nivel national. Totodata, aceste schimbari vor avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri prin asigurarea unui tratament nediscriminatoriu in privinta activitatilor de acelasi fel, evitarea suprareglementarii de mediu prin includerea in acelasi act administrativ a tuturor normelor comunitare aplicabile, dar mai ales prin reducerea termenului de emitere a autorizatiei de mediu de la 90 de zile, la 45 de zile.
László Borbély a mentionat care vor fi situatiile in care o astfel de autorizatie de mediu nu va mai fi necesara si implicit unde birocratia va fi redusa in mod semnificativ. “Va spun unde nu o sa mai cerem de acum incolo autorizatie de mediu si anume: lucrari de constructii cu caracter provizoriu, chioscuri, tonete, spatii de expunere si panouri de afisaj firme si reclame, copertine situate pe caile si spatiile publice. Nu au nicio legatura cu mediul, ci au legatura cu amplasarea intr-o anumita zona, dar aceasta este altceva. De asemenea, in aceasta categorie se vor regasi : lucrari de modificare, reparare, protejare, de restaurare, conservare a cladirilor de orice fel, cu conditia mentinerii aceleiasi functiuni. Lucrari de supraetajare cu inca un nivel, o singura data, in suprafata maximum 20% din suprafata construita, lucrari de extindere a cladirilor sociale, de sanatate, cultura etc., daca extinderea se incadreaza in prevederile locale de urbanism, schimbarea folosintei constructiei existente, lucrari de reparatii la cai de comunicatii, dotari tehnico-edilitare fara modificarea traseului si a functionalitatii, lucrari de reparare a mobilierului urban”.
Ca urmare a acestor modificari va avea loc o degrevare a agentiilor locale si regionale de protectie a mediului de autorizarea unor activitati care nu au impact asupra mediului, putandu-se astfel aloca resursa umana de specialitate pe problematici si activitati care au un impact direct si semnificativ asupra mediului inconjurator.