INTERVIU: Francois Fourmont, director general Dacia: Nu avem vocatia sa lansam masini de 30.000 de euro precum Skoda. Dacia cu motor electric ar putea aparea peste un deceniu

Va ramane Dacia o marca low-cost in continuare sau va scoate si modele de „fite”, ce sanse avem sa vedem o Dacie cu motor electric si cine ar fi interesat in Romania de astfel de masini, ce calitati au muncitorii romani si ce defecte?, Sunt doar cateva din intrebarile la care seful Dacia, Francois Fourmont, a raspuns intr-un interviu acordat Hotnews.ro. Omul care conduce de sase ani compania Dacia se va retrage la finele anului. Un mare regret are: la greva din 2008 conducerea nu a acordat angajatilor recunoasterea pe care o meritau. Intra in articol pentru a citi interviul cu omul care a transformat Dacia.Francois Fourmont

Raspunsurile pe scurt:
– Angajatii romani invata repede, au un bun nivel intelectual, insa nu prea au initiativa.
– Marele regret este ca la greva din 2008 angajatilor nu li s-a acordat atentia pe care o meritau ca urmare a succeselor companiei.
– Ideea SUV-ului a aparut acum doi-trei ani, productia masinii a inceput, insa in volume foarte mici. Lansarea oficiala va in primavara.
– Dacia are foarte multi clienti multumiti fiindca raspunde extrem de bine asteptarilor lor, marca va ramane in continuare una care sa ofere masini mult mai ieftine decat concurenta.
– Dacia nu are vocatia sa construiasca masini de 30.000 de euro, precum Skoda.
– Masinile electrice vor fi la inceput atractive pentru companiile care au flote auto importante, in special la taxiuri.

Ati lucrat sase ani printre romani. ce calitati ati remarcat la angajatii din tara noastra?
Sunt buni muncitori, sunt oameni care invata repede, sunt oameni carora li se pun la dispozitie mijloace de lucru si le aplica fara sa le puna sub semnul intrebarii. Apoi, as zice ca sunt oameni de un bun nivel inteelctual, iar Romania e o tara in care exista multi oameni cu imaginatie, foarte creativi.

Dar care ar fi partile mai rele in ceea ce priveste angajatii romani?
As evidentia doua aspecte mai putin bune: in primul rand romanii critica tot ce e romanesc, exista in cazul multor romani tendinta de a spune ca daca un lucru e facut in Romania, automat nu este bun. Dacia face dovada ca nu e asa si producem masini de calitate, lucru recunoscut atat in Germania cat si in Franta. Al doilea punct tine de faptul ca romanilor le este teama sa preia initiativa si e chiar pacat deoarace romanii au multe idei.

Exista aceasta perceptie, cum ca romanul e superficial, neserios, iar aceste lucruri ne fac sa fim in urma altor tari din regiune. Ce trebuie sa facem sa schimbam lucrurile, mentalitatea?
Nu va impartasesc opinia, conduc o companie cu 18.000 de salariati romani, avem furnizori in Romania care dau de lucru la aproximativ 130.000 de salariati si exceptand cateva cazuri izolate nu am intalnit niciodata calificativele pe care le-ati enumerat. Constat la furnizorii din Romania ca produc la un nivel de calitate superior mediei din Europa Occidentala. asta inseamna ca daca vii, cu metode bune de munca, romanii pot fi performanti.

Sa inteleg ca putem adauga la calitati si faptul ca romanii se adapteaza repede cerintelor mai dure ale unei companii straine?
Da, sunt de acord cu acest lucru

Ati condus Automobile Dacia in ultimii sase ani. ce regrete aveti, ce nu v-a reusit?
E un singur mare regret legat de cei sase ani. Am avut un conflict social la inceputul lui 2008, conflict pe care l-am analizat si am constatat ca nu am acordat destula atentie asteptarilor personalului. Ei doreau sa aiba o recunoastere mai importanta a efortului lor care sta la baza succesului Dacia, se asteptau sa fie mai valorizati si mai ascultati. Daca as putea sa refac lucruruile as acorda mai multa atentie si imi pare rau ca nu am aplicat mai demult planul social pe care l-am inplementat la terminarea conflictului social.

Ce ati fi schimbat, ati fi crescut mai mult salariile?
Acel conflict a scos in evidenta o serie de nemultumiri si de asteptari ale oamenilor privind recunoasterea contributiei lor la succesul Dacia, insa nu neaparat strict sub aspect financiar

Cu siguranta cel mai asteptat model al gamei este SUV-ul. Cand a aparut ideea si a cui a fost?
E o idee care dateaza de doi – trei ani, in ceea ce priveste paternitatea ei, totul pleaca de la echipa de marketing produs apoi intra in scena echipa de design, apoi directia program analizeaza impreuna cu responsabili comerciali si cu furnizorii daca, pe de o parte e un potential de piata si daca sunt resurse pentru a fi produs. Nu e o singura persoana care are ideea cea buna, e o convergenta de idei prin care se trece de la concept la actiune.

Pozele cu SUV-ul Duster care va participa la trofeul Andros au starnit interes, insa masina are doar patru metri lungime, e mai scurta decat Sandero. Modelul de serie va fi mai lung, iar daca da, cam cu cat?
Vehiculul de competitie are doua usi, iar masina de serie, avand patru va fi mai lunga, dar nu va pot spune cu cat

Cand va incepe productia SUV-ului la Mioveni?
Productia in uzina a inceput deja pentru ca exista un numar de vehicule ce trebuie produse pentru punerea la punct a instalatiilor. Comercializarea va incepe in primavara, iar adevarata productie de serie va incepe putin inainte.

Pe termen lung, credeti ca Dacia va ramane o marca low-cost sau va scoate si masini de „fite”?
Puteti totusi avea o masina „de fite” care sa nu coste prea scump. Filosofia Dacia e de a ramane aceeasi, adica sa puna la dispozitia tuturor masini noi, dar ieftine, insa oferind cell mai bun raport intre pret, prestatii si spatiu interior.

In ultimii sase ani imaginea Dacia s-a schimbat imens iar acum e vazuta ca o masina fiabila, cat de mult se poate imbunatati imaginea marcii in urmatorii zece ani si cu ce marci ar putea ajunge sa fie comparata?
Cel mai nou studiu din Franta arata ca deja suntem pe locul doi dupa Audi in termeni de staisfactie a clientilor cand e vorba de masina lor.

Cat de mult s-ar putea imbunatati imaginea Dacia, ar putea ajunge la fel de bine privita ca Skoda, spre exemplu?

In Franta, Dacia vinde mai mult ca Skoda si la fel se intampla si in ate tari. Nu putem compara Dacia cu Ferrari pentru ca un cumparator de Ferrari nu ar lua niciodata o Dacie, iar un client Dacia nu are bani de Ferrari. Ce vreau sa spun este ca exigentele clientilor sunt mereu raportate la ce au nevoie, iar imaginea unei marci se construieste in functie de capacitatea de a raspunde la asteptarile clientilor sai. Imaginea marcii Dacia e foarte buna raportat la asteptarile clientilor, dar spre deosebire de Skoda, Dacia nu are vocatia sa construiasca o gama de vehicule care sa mearga pana la 30.000 euro. Filosofia noastra este sa ramanem concentrati pe a fabrica masini fiabile, mari si la un pret fara echivalent pe piata, iar in raport cu aceste asteptari cred ca imaginea Dacia poate in timp sa o depaseasca pe cea a Skoda.

Renault a lansat o ofensiva in domeniul masinilor electrice, dar la noi, aceste masini sunt considerate ca fiind exotice. Cand credeti ca si cumparatorul roman va considera o astfel de masina ca fiind interesanta si utila?

Renault a anuntat ca va lansa masini electrice in 2011, cred ca in acest orizont de timp vor exista si in Romania oportunitati pentru astfel de modele. Nu am in vedere persoanele fizice, insa in cazul flotelor auto, in special al celor care parcurg multi kilometri in oras, spre exemplu taxiurile. Cred ca intr-un anumit interval de timp cateva orase vor fi interesate sa dispuna de flote echipate cu masini electrice.

Renault are deja discutii cu municipalitati din tara pe tema aceasta?
Am inceput sa discutam cu anumite orase, sa le aratam ce putem oferi si constatam ca foarte multi alesi locali sunt interesati si cred ca vehiculele electrice pot fi un raspuns.

Un model Dacia cu motor electric este o solutie pe termen scurt si mediu?
Pe termen scurt cu siguranta nu este o solutie, pe termen mediu, depinde ce intelegem prin termen mediu, prioritatea in cadrul grupului este lansarea modelelor electrice anuntate de Renault, insa la un orizont de zece ani, de ce nu o Dacie electrica?

In Romania, masinile sunt privite de foarte multe ori ca un simbol al reusitei, oamenii vor sa arate ca au bani, in timp ce in Occident sunt privite ca lucruri extrem de utile. Cand credeti ca si la noi se va trece la o alta mentalitate si ce i-ar putea face pe romani sa se schimbe?

Va dura ceva timp, dar se va intampla. Un factor ar putea fi reglementarile europene in materie de emisii de dioxid de carbon, reglementari care vor avea impact atat asupra modului in care vor fi concepute masinile, dar si asupra fiscalitatii. Si cred ca romanii vor deveni in timp sensibili la mediul inconjurator la fel cum se intampla acum in Occident. (…) Reglementarile vor determina producatorii sa faca masini tot mai ecologice, iar in intreaga Europa se va aplica principiul „poluatorul plateste”.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *