Intoxicatia cu pesticide a albinelor

Intoxicatia cu pesticide a albinelor
Intoxicatia cu pesticide a albinelor

In agricultura sunt folosite din ce in ce mai multe substante chimice deosebit de toxice pentru combaterea bolilor si daunatorilor plantelor de cultura sau a celor din zona forestiera.

Aceasta metoda chimica de combatere a daunatorilor duce la scaderea numarului polenizatorilor naturali ai plantelor si la necesitatea protejarii si folosirii dirijate a albinelor ca insecte polenizatoare, in scopul sporirii productiei vegetale. Acest lucru se poate realiza prin utilizarea unor substante chimice mai putin toxice pentru albine si prin aplicarea lor in momente in care nu vin in contact cu acestea.

Insecticidele, indiferent de natura lor, de ingestie, de contact sau de respiratie, sunt nocive atunci cand penetreaza organismul albinei si provoaca un dezechilibru fiziologic la cateva procese biologice fundamentale. Deoarece, evolutia toxicozei este de obicei fulgeratoare, in cursul unei zile pot fi distruse mai multe prisaci, iar aceasta evolutie depinde de distanta si suprafata tratata, precum si de natura si remanenta substantelor aplicate.

Daca insecticidul utilizat este mai putin nociv, sau distanta dintre stupina si cultura tratata este mai mare, familiile de albine intoxicate au o activitate mai redusa si prezinta un mare numar de albine moarte pe fundul stupului, in fata urdinisului si in directia zborului. O parte din albinele care supravietuiesc cad de pe faguri, se tarasc in fata urdinisului, iar alta parte incearca sa paraseasca stupul impreuna cu matca. Puietul de albine intoxicat isi schimba pozitia, culoarea, se atrofiaza si piere.

Pana la utilizarea unor insecticide netoxice pentru albine, dar cu acelasi efect pentru distrugerea daunatorilor agricoli, singura posibilitate de prevenire a intoxicatiilor la albine consta in respectarea legislatiei in vigoare privitoare la interzicerea stropirilor cand plantele melifere sunt in perioada de inflorire (ordinul nr. 127/21 oct. 1991). In cazul cand sunt tratate anumite suprafete agricole sau forestiere cu substante insecticide in perioada cand sunt cercetate de catre albine, familiile de albine trebuie transportate la cel putin 5 km de zona in care se aplica combaterea, sau se inchid pe intreaga perioada de tratare si de remanenta a substantei insecticide pe plante. Durata inchiderii familiilor de albine se scurteaza mult atunci cand dupa aplicarea tratamentului chimic intervine o ploaie, apa reducand efectul nociv al substantei chimice aplicate, diluand-o.

NOTA: Duminica, 1 decembrie 2013, a intrat in vigoare in toate tarile membre ale Uniunii Europene decizia Comisiei Europene privind interzicerea folosirii a trei pesticide din familia neonicotinoidelor, pe motiv ca sunt nocive pentru populatia de albine. Interdictia CE, care va ramane in vigoare aproximativ doi ani, are menirea sa incetineasca declinul rapid al coloniilor de albine de pe continent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *