Oamenii de stiinta cred ca, odata cu cresterea temperaturii oceanului, un habitat natural unic din apele de mica adancime ale Peninsulei Antarctice va fi transformat complet din cauza afluxului masiv de crabi.
Crabii se numara printre cei mai mari pradatori marini, iar absenta lor din apele reci ale Antarcticii a permis dezvoltarea unei populatii unice de animale cu cochilie, care acum vor fi decimate sub noua ofensiva.
„Crabii bat la usa”, spune Sven Thatje, membru al Centrului Oceanografic de la Universitatea Southampton.
„Cresterea ra-pida a tem-peraturilor in largul Peninsule Antarctice creeaza conditiile revenirii acestor pradatori in regiune, dupa o absenta de zeci de milioane de ani”, explica acesta.
Temperaturile de suprafata ale oceanului, in partea vestica a Peninsulei, au crescut cu 1 grad Celsius in ultimii 50 de ani, adica dublu fata de media globala. „Populatiile de crabi s-au stabilit deja in apele adanci si ceva mai calde. E doar o chestiune de timp pentru ca acestia sa se extinda in habitatele apelor de mica adancime ale Antarcticii si sa modifice radical structura faunei marine”, mai spune acesta.
Viata marina din Antarctica este o combinatie rara de paianjeni de mare, isopode marine si pesti care stau pe fundul marii.
Sistemul sangvin al acestor animale marine contine un „antigel” care le impiedica sa inghete in apele extrem de reci ale Antarcticii.
In absenta crabilor si a altor pradatori rapizi, precum rechinii, singurii pradatori ai regiunii sunt stelele de mare si uriasii viermi-panglica, ale caror miscari sunt mult mai incete.
„Crabii nu isi pot elimina magneziul din sange, astfel ca, atunci cand se misca mai incet, din cauza temperaturii reci, magneziul ii ucide”, arata cercetatorul Sven Thatje. Scoicile, melcii si alte animale marine cu cochilie au evoluat in niste specii rare, ca parte a unui lant trofic neobisnuit.
Tocmai datorita lipsei pradatorilor rapizi, fauna marina a Antarcticii arata ca o comunitate primitiva, veche de sute de milioane de ani. Invazia crabilor ar distruge aceasta biodiversitate in ultimul loc cu adevarat salbatic al planetei.
Sursa: Adevarul