Inversarea polilor magnetici ai Terrei se poate produce in doar cativa ani

  0
  515

  Polii magnetici ai Terrei se dau peste cap aproximativ o data la 200.00 de mii de ani, nordul devenind sud si invers. In mod normal, procesul de rasturnare dureaza in jur de 5.000 de ani, insa cercetatorii au gasit dovezi privind o inversare care s-a petrecut in numai cativa ani.

  Dovezi similare privind o inversare extrem de rapida mai fusesera descoperite si in 1995, insa multi cercetatori le-au contestat validitatea. Atunci, oamenii de stiinta din Los Angeles au descoperit ca straturile de lava din muntii Steens din Oregon prezentau un tipar magnetic ciudat, potrivit caruia campul magnetic al Terrei s-ar fi deplasat de 10.000 de ori mai repede decat ar fi normal, cu sase grade pe zi.

  Tiparele magnetice pot fi analizate cu ajutorul cristatelelor magnetice din interiorul lavei, formate pe masura ce aceasta se raceste, informeaza PhysOrg.com.

  Acum insa, doi cercetatori de la Institutul American de Geofizica au gasit noi dovezi care sa sprijine posibilitatea unei inversari rapide ai polilor magnetici ai Terrei. Analizand depozitele de lava din muntele Battele, Nevada, ei au descoperit ca o astfel de rasturnare brusca s-a produs in urma cu aproximativ 15 milioane de ani. Campul magnetic s-a deplasat atunci cu 53 de grade intr-un singur an. Asta deoarece lava scoartei Terrei incepuse sa se raceasca, insa a fost reincalzita la loc, in mai putin de un an, de un strat nou de lava care a acoperit-o. Descoperirea americanilor poate insemna ca polii magnetici s-au inversat in numai patru ani.

  Sursa: Realitatea

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.