Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA) solicita Guvernului revizuirea ordonantei de urgenta privind amanarea unei parti a certificatelor verzi pe care le primesc producatorii de energie regenerabila, potrivit unui comunicat al Asociatiei.
‘Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA) saluta declaratiile premierului Romaniei, Victor Ponta, facute la Washington cu ocazia vizitei oficiale pe care o desfasoara in Statele Unite ale Americii. Primul-ministru a afirmat in mod solemn ca legislatia este favorabila investitiilor si ca acorda o mare atentie predictibilitatii. In acest context, RWEA doreste sa afirme rolul fundamental al predictibilitatii si ii solicita domnului prim-ministru sa nu promulge prin hotarare de guvern Planul National de Actiune in Domeniul Energiilor Regenerabile, document care schimba practic regulile in timpul jocului si provoaca o profunda neliniste in randul investitorilor, care sunt in situatia de a nu sti cand proiectele pe care le dezvolta vor putea deveni operabile’, se arata in comunicat.
Potrivit investitorilor din sectorul eolian, acest Plan de Actiune este parte a prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului 57/2013 care modifica legea energiilor regenerabile
‘Respectivele modificari vizeaza micsorarea beneficiilor producatorilor de energie regenerabila si, totodata, ridica mari obstacole investitiilor in acest domeniu pe termen mediu si lung. Drept urmare, solicitam Guvernului o revizuire grabnica a OUG 57/2013 in spiritul celor afirmate de premier la Washington. In caz contrar, vom fi in situatia de a constata o diferenta majora intre declaratiile pe care autoritatile romane le fac in strainatate si actiunile efective desfasurate in tara’, se mai precizeaza in comunicat.
Reprezentantii RWEA au adaugat ca industria eoliana totalizeaza in acest moment investitii de inalta tehnologie de 4 miliarde de euro si livreaza circa 8,5% din electricitatea Romaniei, contribuind semnificativ la scaderea dependentei Romaniei de importurile de energie.
‘In acelasi timp, industria eoliana este unul din motoarele principale ale scaderii pretului la energia electrica utilizata in industrie. Scaderea din primele 10 luni ale acestui an fata de perioada corespunzatoare a anului trecut este de aproximativ 25%, compensand din plin plata certificatelor verzi aferente productiei de electricitate din surse regenerabile’, se mai arata in comunicat.