Iradiate – asa sunt fructele si legumele pe care le mancam!

Proaspete, dar iradiate. Peste trei sferturi dintre legumele si fructele care intra in Romania vin tratate cu raze gama, impotriva daunatorilor.

Procedeul este raspandit pentru ca asigura o prospetime indelungata a produselor si este acceptat de legislatia Uniunii Europene. Totusi, specialistii nu sunt de acord ca fructele si legumele sa fie iradiate.

Rosiile, capsunile sau strugurii se pastreaza proaspete timp indelungat, daca sunt iradiate. Alimentele supuse iradierii trec printr-un flux de raze gama ionizante, care genereaza o sursa radioactiva. O sursa care distruge microbii si bacteriile de pe legume si fructe, dar care degradeaza si proprietatile nutritive ale produsului. Specialistii in alimentatie spun ca acest procedeu de conservare prin raze ionizante poate sa provoace grave probleme de sanatate: diabet, boli cardiovasculare, cancer, imbatranirea tenului, celulita.

In 2002, guvernul a stabilit ca toate procedeele de tratare a alimentelor trebuie sa fie mentionate pe etichete. Produsele care au fost tratate cu radiatii ionizante trebuie sa poarte inscriptionarea „iradiate” sau „tratate cu radiatii ionizante”. Nimeni nu respecta insa aceasta hotarare de guvern.

Sursa: PRO TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *